Nu ska Google göra webben social. Buzz är en öppen Facebook/Twitter-liknande tjänst som låter användare kommunicera med vänner, kollegor och okända via Gmail och mobilen.

Med hjälp av Buzz kan du skriva geotaggade statusuppdateringar, dela med dig av länkar med film och bilder och egna fotografier från Flickr och Picasa. Delar av upplägget och funktionerna känns igen från Google Wave.

I presentationen av Buzz säger Google att Gmail alltid baserats på ett socialt nätverk och att Buzz är en funktion som ska föra det till ytan.

Det innebär bland annat att personer i din Gmailbaserade kontaktbok och/eller personer som du kommunicerar med frekvent automatiskt adderas i listan över personer du ”följer”. Och att nya inlägg och kommentarer kommer att placeras i din vanliga inkorg.

Dina personliga inlägg kan vara publika, eller delas med listor (vänner, arbetskamrater eller liknande) i din adressbok.

Som vanligt när det gäller nya funktioner från Google verkar implementeringen ske gradvis, men samtliga Gmail-användare ska kunna använda de Buzz inom några dagar.

Många användare i Stockholmsregionen ”Buzzar” om att allt fungerar som det ska via mobilen (Android 2.0 samt Iphone), men att de inte kommer åt funktionen i Gmail.

I vissa fall går det dock att få fram Buzz genom att ändra visningsspråk från svenska till engelska i inställningarna.

I den mobila versionen kan du låta den webbaserade applikationen få tillgång till telefonens GPS. Det gör att du kan geotagga dina inlägg och se Buzz-kommentarer gjorda i närheten av dig, både i en lista och via kartan.

Mer information om Buzz hittar du på buzz.google.com.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här