Fråga

 

Jag har köpt en fyra terabytes hårddisk som ska ersätta en gammal disk som är mindre än två terabyte med MBR och några NTFS-partitioner.

Vilket enkelt diskpartitioneringsprogram klarar att migrera hela filstrukturen?

Jag startar Windows från SSD, men det ligger också en startbar partition på min MBR-disk (ej livsviktig).

Ragnar Möller

 

Svar

 

Som du själv har förstått måste den nya hårddisken på grund av sin storlek vara i GPT-format. Detta är inget större problem, eftersom det tydligen handlar om en ren lagringsdisk. Hade det handlat om att klona Windows från MBR till GPT hade det varit betydligt knepigare, eftersom det krävs ett moderkort med UEFI och en massa trixande för att göra disken startbar.

Jag skulle helt enkelt använda Windows inbyggda Robocopy i stället för något externt program och strunta i den startbara partitionen, som skulle krångla till det hela rejält.

Anslut den nya disken och formatera den. Du skriver att du har flera partitioner på den gamla disken. Vill du behålla den uppdelningen skapar du motsvarande antal partitioner på den nya.

Starta sedan Kommandotolken och använd kommandot

robocopy x: y: /mir /zb /copyall /dcopy:t /sl /xd ”System Volume Information” /xj /r:3 /w:1 /tee /log:robocopylog.txt

Ersätt x med enhetsbeteckningen för partitionen du kopierar från och y med enhetsbeteckningen för partitionen du kopierar till. När kopieringen är klar, upprepa den för övriga partitioner.

När du kontrollerat att allt gått som det ska kan du koppla bort den gamla disken.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här