Snabba datorskärmar innebär inte längre att du behöver kompromissa med panelteknik eller upplösning. Asus MG279Q är en entusiastskärm ska ge det bästa av två världar med en vass AHVA-panel som dundrar på i 144 hertz.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Asus har fått god kritik för flera av sina senaste spel- och entusiastskärmar, inte minst med sin populära 27-tumsmodell ROG Swift PG278Q. Den kombinerade hög uppdateringsfrekvens på 144 hertz med en upplösning på 2 560 x 1 440 pixel och Nvidia G-Sync, men för att lyckas med den bedriften fick Asus kompromissa genom att använda en TN-panel som inte kan mäta sig med mer påkostade paneler, som IPS eller VA, vad gäller betraktningsvinklar eller färgåtergivning.

Idag har de mer avancerade panelerna mognat avsevärt, och både Asus och andra tillverkare har visat upp nya skärmar med högpresterande kvalitetspaneler. För Asus del innebär det en uppföljare till PG278Q vid namn PG279Q, samt ett syskon till sistnämnda: den nästan, men inte helt, identiska MG279Q. Panelmässigt är de två nya skärmarna praktiskt taget identiska, men MG279Q har inte stöd för G-Sync och har därför också ett lägre pris.

Bra och snabb panel

Asus MG279Q marknadsförs som en IPS-skärm, men mer specifikt är det en AHVA-panel som används. AHVA faller under kategorin ”IPS-lik” och den underliggande tekniken är nära besläktad med traditionell IPS. AHVA har samma bra betraktningsvinklar och svärta, men kan drivas i högre uppdateringsfrekvens och med kortare responstid. Upplösningen är 2 560 x 1 440 pixel, samma upplösning som ROG Swift PG279Q och Acer XB270HU.

Ramarna är strax under 2 centimeter breda, lite bredare än på PG279Q. De är inte så breda att de blir irriterande, men den extra bredden runt MG279Q innebär att bilden på PG279Q hamnar något mer i fokus. Foten är tung och stabil, men den något aggressiva designen faller inte nödvändigtvis alla i smaken – det finns dock möjlighet att byta fot eller väggmontera skärmen via ett VESA-fäste.

Du kan ansluta skärmen med fyra olika bildskärmsingångar, en Displayport 1.2, en Mini Displayport 1.2 och två HDMI 1.2a, varav en med MHL-stöd för mobila enheter. Värt att notera är att skärmen har stöd för AMD Freesync, och vill du dra nytta av den tekniken behöver du använda någon av Displayport-ingångarna.

På baksidan sitter också en lättåtkomlig spak som används för att navigera i menyerna, en lösning som både är smidig och intuitiv. Det är lätt att känna sig fram till spaken utan att behöva titta bakom skärmen och menysystemet är snabbt och responsivt.

För en djupare analys av skärmens färghantering använder vi en kolorimeter från X-Rite och mjukvaran Calman. Den sistnämnda skickar en testnyans till skärmen, som sedan läses av utav kolorimetern och jämförs med ett referensvärde. Avvikelsen mäts i DeltaE, där ett värde på 1 är den lägsta färgskillnaden som är märkbar med blotta ögat.

Asus MG279Q levererar i genomsnitt ett DeltaE-värde på 3,5, och ett maxvärde på 7,5 innan kalibrering. Under samma omständigheter registrerar vi en snittsavvikelse på 3,2 och en maxavvikelse på 7,3 med Acer XB270HU. När vi sedan kalibrerar skärmarna registrerar vi i ett genomsnitt på 2,6 och ett maxvärde på 3,7 med MG279Q, och 3,2 respektive 6,3 för Acer.

Ser vi till ljusstyrkan är det nästan jämnt lopp, båda skärmarna levererar god ljusstyrka, även om siffran inte riktigt når upp till vad som utlovas i specifikationerna. MG279Q levererar ett maxvärde på 333 nits (skärmen specificeras till 350 nits) – i princip identiskt med de 332 nits vi uppmäter för Acer XB27HU.

När G-Sync inte är ett krav

Asus MG279Q är en skärm som trots sina likheter med PG279Q inte sätter datorspel i lika stort fokus – det här är en högpresterande skärm för entusiaster.

Hög uppdateringsfrekvens gör i princip alla rörliga gränssnitt behagligare, och med MG279Q behöver du inte kompromissa med färgåtergivning eller betraktningsvinklar.

Freesync-stödet är en trevlig bonus för dig som använder AMD-kort, men faktum är att det här är en trevlig skärm även för dig som inte planerar att dra nytta av den variabla uppdateringsfrekvensen. Du får samma snabba bild och färgåtergivning som PG279Q eller konkurrenter från andra tillverkare.

Är G-Sync inte ett krav kan MG279Q vara ett bra sätt att spara 2 000 kronor eller mer på ditt skärmköp. Carl Holmberg

Test: Asus MG279Q
5 / 6 Betyg
För
Bra färgåtergivning, bra betraktningsvinklar, smidigt menysystem, Freesync-stöd, hög uppdateringsfrekvens.
Emot
Begränsat frekvensspann för Freesync (35 – 90 Hz).
Rekommenderas till
Till dig som vill ha en snabb och högupplöst IPS-skärm och använder AMD-grafikkort.

Tillverkare: Asus, www.asus.com – Cirkapris: 5 990 kr inkl. moms, 4 800 kr exkl. moms – Storlek: 27 tum – Upplösning: 2 560 x 1 440 pixel – Uppdateringsfrekvens: 144 Hz (max) – Anslutningar: 1 x Displayport 1.2a, 1 x Mini Displayport 1 x HDMI 1.4a, 1 x HDMI-MHL


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här