Hem Fråga experten Hårdvara Inget 5.1-ljud via MWDA

Inget 5.1-ljud via MWDA

1

Fråga

Kan en Microsoft Wireless Display Adapter Miracast V2 spela upp 5.1 surround dolby digital eller PCM 5.1 om den är ansluten till en hemmabio som klarar alla ljud/bild format?

Vid förfrågan om Miracast V2 på internet och i butiker så är svaren olika. Enl egen erfarenhet med Microsoft Lumia 950xl och Asus laptop (som spelar alla format via hdmi kabel) och olika Android mobiler som spelar upp DD+5.1 via chrome cast, så blir resultatet med Miracast enbart PCM 2 kanals ljud. Har provat alla inställningar, PCM 2 kanals ljud är det enda format som spelas.

KS

Svar

Microsoft Wireless Display Adapter är, för dem som inte känner till det, Microsofts motsvarighet till Googles Chromecast. Till skillnad från den senare utnyttjar den standarden Miracast från 2012.

Miracast använder tekniken W-Fi Direct och kan sända 1080p-video och 5.1-ljud. En vanlig beskrivning är ”HDMI över Wi-Fi”.

Tyvärr har jag själv inte tillgång till någon MWDA och kan inte svara exakt på din fråga. Microsoft säger själva att enheten kan hantera 5.1-ljud, medan nätet är fullt av folk som inte får det att fungera.

Det skulle möjligen kunna bero på din hemmabio, som du inte specificerar. Enligt Miracast-standarden är ljudcodecen LPCM (linear pulse-code modulation) obligatorisk, medan AAC och AC3 är frivilliga. Om Microsoft endast implementerat LPCM och din utrustning inte stöder detta är det förklaringen. Om jag har förstått dig rätt fungerar det som det ska om du använder HDMI-kabel?

Men orsaken skulle lika väl kunna vara det som en stor del av internet verkar vara överens om – att Microsoft felaktigt anger att enheten är 5.1-kompatibel. Jag är ledsen att jag inte kan ge ett bättre svar än så.

 

 

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version