Förboka Datormagazin Retro #5

Fråga

Kan en Microsoft Wireless Display Adapter Miracast V2 spela upp 5.1 surround dolby digital eller PCM 5.1 om den är ansluten till en hemmabio som klarar alla ljud/bild format?

Vid förfrågan om Miracast V2 på internet och i butiker så är svaren olika. Enl egen erfarenhet med Microsoft Lumia 950xl och Asus laptop (som spelar alla format via hdmi kabel) och olika Android mobiler som spelar upp DD+5.1 via chrome cast, så blir resultatet med Miracast enbart PCM 2 kanals ljud. Har provat alla inställningar, PCM 2 kanals ljud är det enda format som spelas.

KS

Svar

Microsoft Wireless Display Adapter är, för dem som inte känner till det, Microsofts motsvarighet till Googles Chromecast. Till skillnad från den senare utnyttjar den standarden Miracast från 2012.

Miracast använder tekniken W-Fi Direct och kan sända 1080p-video och 5.1-ljud. En vanlig beskrivning är ”HDMI över Wi-Fi”.

Tyvärr har jag själv inte tillgång till någon MWDA och kan inte svara exakt på din fråga. Microsoft säger själva att enheten kan hantera 5.1-ljud, medan nätet är fullt av folk som inte får det att fungera.

Det skulle möjligen kunna bero på din hemmabio, som du inte specificerar. Enligt Miracast-standarden är ljudcodecen LPCM (linear pulse-code modulation) obligatorisk, medan AAC och AC3 är frivilliga. Om Microsoft endast implementerat LPCM och din utrustning inte stöder detta är det förklaringen. Om jag har förstått dig rätt fungerar det som det ska om du använder HDMI-kabel?

Men orsaken skulle lika väl kunna vara det som en stor del av internet verkar vara överens om – att Microsoft felaktigt anger att enheten är 5.1-kompatibel. Jag är ledsen att jag inte kan ge ett bättre svar än så.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Audacious 3.9
Nästa artikelTest: Shuttle NC03U7
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här