Fråga

När jag går in i Utforskaren och gör högerklick på en mapp för att till exempel få reda på hur stor den är stängs Utforskaren. Detta är ett nytt fenomen i Windows 10. Jag har skannat datorn med Norton Security och Malwarebytes men ingen skadlig kod upptäcks.

Det var ju en större uppdatering här i veckan, men om det är orsaken vet jag förstås inte. Tips på lösning mottages gärna.

Micke Ekroth

Svar

Det är inte så troligt att detta orsakats av någon uppdatering. Mer sannolikt är att det är något av dina installerade program som lagt in något felaktigt i Utforskarens högerklick-meny. Många program lägger ju till egna val i denna meny och ibland kan det bli fel.

Använd Aktivitetshanteraren för att avsluta allting som är igång och inte tillhör Windows för att se om det blir någon skillnad. Avinstallera det program som ställer till med problemet.

En annan variant är att köra gratisprogrammet Shellexview från Nirsoft: www.nirsoft.net/utils/shexview.html. Starta programmet och bocka för ”Hide all Microsoft extensions” i menyn Options. Nu ser du bara tredjepartstillägg.

Markera alla, högerklicka och välj ”Disable selected extensions”. Kontrollera om problemet försvunnit. I så fall, återaktivera alla, en i taget, och testa mellan varje. När felet återkommer har du hittat det skyldiga programmet och kan avinstallera det.

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Tack för tipsen! Vad jag kommit fram till så var det Format Factory i den senaste versionen som orsakade problemet (hade inga problem med v.4.0) men har nu avinstallerat och utforskaren fungerar normalt. Synd på ett så användbart program!

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här