Fråga

Windows 10 driver mig sakta till vansinne. Det senaste i raden av konstigheter är följande:

Jag installerade en ny Windows 10 på en äldre dator som tidigare hade 7:an. Den ska bara vara surfdator och är inget märkvärdigt bygge.

10:an installerade glatt som det skulle, men den hittade inget nätverk. Det sitter ett löst trådlöst kort i den som fungerat klockrent förut. Jag tänkte att det behöver nya drivrutiner och pluggade in ett mobilt modem med USB och då funkade det bra och drivrutiner laddades ned, tillsammans med en hiskelig mängd uppdateringar till Windows. Allt frid och fröjd.

Jag tog bort modemet och ville få igång det vanliga Wi-Fi, men se det gick inte. Den lilla Wi-Fi-symbolen nere till höger dök inte upp. I stället fanns bara den gamla hederliga ethernet-symbolen där.

Hur jag än micklar med inställningar, installerar av, installerar om och mixtrar tjurar den på med att inte visa något Wi-Fi. Det förbryllar ännu mer att det finns mängder av olika trådlösa nätverk i närheten som tidigare synts i datorn med samma kort och samma system. Samma drivrutiner och senaste möjliga Windows.

Jag drar mig lite för att installera om hela skiten igen… Kan datorn ha ”låst sig” vid att ha bara trådbundet nätverk på något sätt? Jag begriper ingenting i.alla.fall. Allt är ju nyinstallerat och har aldrig betett sig så här förut.

Datorn fungerar klockrent i övrigt, och inga diagnosprogram har hittat något. Det är som att den inte fattar att den har något trådlöst, fast Enhetshanteraren känner av kortet och säger att senaste drivrutinen är installerad.

Några idéer?

Hasse Sundqvist

 

Svar

Tydligen kan Windows 10 ha problem med äldre nätverkskort även om det enligt Enhetshanteraren fungerar som det ska. En lösning i det fallet kan vara att prova med en äldre drivrutin.

Enligt uppgift är ett annat problem om datorn före uppgraderingen hade äldre VPN-mjukvara installerad. Har någon sådan använts i datorn tidigare? Prova i så fall med att avinstallera denna och sedan köra följande kommandon i ett Kommandolksfönster med administratörsbehörighet.

reg delete HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{988248f3-a1ad-49bf-9170-676cbbc36ba3} /va /f
netcfg -v -u dni_dne

Det kan ju möjligen också vara så att det handlar om en bärbar dator? Många sådan har en avstängning för trådlöst nätverk som manövreras antingen med en liten knapp någonstans eller med en kombination av Fn-tangenten och någon siffertangent.

Ett alternativ är ju annars alltid att installera ett annat nätverkskort, till exempel en liten USB-dongel eller att prova om trådanslutet nätverk fungerar.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

 1. Svar

  Problemet uppstod nog mycket riktigt vid höstens stora uppgradering. I mappen Windows.old sparas alltid den föregående Windows-versionen efter en uppgradering för att det ska vara möjligt för användaren att återgå till denna vid behov.

  Den går inte att flytta, men tas bort automatiskt efter en månad. Om allt fungerar som det ska och du inte ser något behov att backa versionen kan du ta bort den redan nu.

  Klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan System. Klicka på Lagring och därefter på ”Den här datorn”. Rulla nedåt och välj ”Tillfälliga filer”.

  Under ”Ta bort tillfälliga filer” markerar du kryssrutan ”Tidigare version av Windows” och väljer sedan ”Ta bort filer”.

  Ovan angivna svar gav du på Internet till en frågande person . Jag har samma problem, men Old-filen sitter tjurigt kvar, vad kan man göra då? Tacksam för svar från dig! Finns något gratisprogram att ladda ner som kan ta hand Windows.old?
  Elis

 2. Jag har närmast det motsatta problemet, och det slår mig att det kan vara besläktat med Hasses problem.
  Alltså: jag har en laptop, likaledes ursprungligen med Windows 7, men sedan något år tillbaka med Windows 10.
  Jag kör den rutinmässigt trådlöst, och det fungerar även om datorn länge vägrade hitta en nätverksserver (var ett bra tag tvungen att mata in IP-numret istället för logiska adressen).
  Datorn har en knapp för att slå på och av nätverket och den fungerar inte längre. Indikeringen ändras mellan vitt och rött som den ska, men nätverket är påslaget oavsett. Jag kan inte slå av nätverket vilket jag vill kunna eftersom jag ofta är i situationer när jag inte kan eller vill gå ut på nätet och föredrar att spara på batteriet istället.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här