Fråga

Jag får en massa skräppost. Det hjälper inte att spärra avsändarna i Microsoft Outlook e-postprogram. Meddelandena kommer från domänen ryanair.com samt nike.com. Naturligtvis är det inte dessa företag som sänder dem men avsändaren står som xxxxx@ryanair.com.

De är ju så smarta att de ändrar vad som står före @ryanair.com för varje mejl, så det räcker inte att spärra.

Min fråga: Hur stoppar jag e-post från en domän?

Walter Fogelström

 

Svar

Börja med att acceptera en sak – skräppost är en del av vardagen. Jag får själv dagligen hundratals och massor av dem fastnar inte i några filter. De är oftast lätta att känna igen, så det är bara att rutinmässigt klicka dem till papperskorgen.

Men med det sagt, visst kan du spärra en domän i Microsoft Outlook. Högerklicka på ett meddelande, välj Skräppost  och sedan Skräppostalternativ. Byt till fliken ”Spärrade avsändare”.

Med hjälp av knappen ”Lägg till” kan du nu spärra de avsändare du önskar. Vill du blockera en hel domän skriver du bara domänen, exempelvis ryanair.com, utan någonting före.

Observera att Outlook inte tar bort meddelandena, utan de flyttas automatiskt till mappen Skräppost. Det är lämpligt att gå igenom den ibland för att se till att ingenting hamnat där av misstag.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

  1. Fortsättning på skräppostproblemet. Finns det någon e-postklient för mobil där man kan skräpmarkera domännamn? Har en Samsung där den förinstallerade e-posten inte har den funktionen, ej heller Outlook-appen för mobil som jag testar ser ut att kunna göra det.

  2. Fungerar det här på gmail också? Jag får massor av skräppost eller spam, och vissa går direkt in till min inkorg för de mail jag önsar ta emot. Hur raderar jag all skräppost for gott, så att de inte finns kvar i datorn?

    • Gmail är jag ingen höjdare på, eftersom jag inte använder det själv. Men visst ska du kunna blockera adresser eller hela domäner.

      Kör du Gmail på webben finns ingenting i din dator, det lagras på deras servrar. Men även där kan du flytta meddelanden till papperskorgen, för att sedan tömma den.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här