Mindre förbättringar i arkitekturen och optimerad teknik ger bättre prestanda men högre värme. Vi testar purfärska AMD Ryzen 2-serien.

Ganska exakt ett år efter att Ryzen lanserades så kommer nu andra generationen, Ryzen 2. En processor som även gått under kodnamnet Pinnacle Ridge. Processorserien har sett till sin arkitektur inte några större nyheter i sig mer än att AMD gått ner till 12 nanometers produktion vilket ska ge högre frekvenser, bättre prestanda och en effektivare processor. Från start lanseras fyra modeller: två high-end och två mer energieffektiva enheter. Vi tittar närmare på de båda toppmodellerna och ger en grundläggande syn på dem baserad på några dagars körning.

 

Snygga men aningen underdimensionerade kylare på köpet

Modellerna vi testat heter Ryzen 7 2700X vilken kommer med åtta kärnor och sexton trådar som körs mellan 3,7 och 4,3 gigahertz och har en ursprungs-TDP på 105 watt, vilket är tio watt högre än föregående modell.

Vår andra enhet heter Ryzen5 2600X och har sex kärnor och tolv trådar som körs mellan 3,6 och 4,2 gigahertz med en ursprungs-TDP på 95 watt. Värt att notera är även att samtliga Ryzen-modeller till denna lansering kommer med inkluderade kylare som ska vara anpassade för respektive processor och som genom detta innebär att vi får fyra olika kylare. Toppmodellen av dessa, Wraith Prism w/RGB LED, som kommer med 2700X är utan tvekan en klart snygg kylare med en effektfull RGB-fläkt som vid normal användning både kyler tillräckligt bra och dessutom är förvånansvärt tyst.

 

Med varje ny processor så medföljer en optimerad kylare. Denna fungerar perfekt till normal användning men ska du överklocka bör du satsa på kraftfullare alternativ.

 

Men så var det just det här med standardnivå och normal användning eller inte. Köper du en X-modell så gör du troligen detta för att få ut så mycket som möjligt av din processor vilket då även omfattar överklockning. Utan att gå för djupt in på detta område, med tanke på vår än så länge korta tid med processorerna, så kan vi snabbt konstatera att processorn har en betydligt bättre potential jämfört med föregående modeller. Men, och detta är ett stort men, processorn blir även betydligt snabbare varm och redan när vi går upp en nivå och kör 2700X i konstant 4,3 gigahertz så ligger kylaren på maximal nivå och när vi går upp till 4,4 gigahertz så är det bara att glömma AMD:s egen lösning.

När vi däremot använder en mer högpresterande kylare i form av Noctua NH-D15 SE-AM4 så lyckas vi på vårt Gigabyte X470 Gaming7-moderkort nå en stabil nivå på 4,7 gigahertz över båda processorerna, vilket ökades på till 4,9 gigahertz med hjälp av Corsairs Hydro Series H150i PRO RGB 360 mm-kylare. Som nämnts ovan är detta efter en relativt kort testperiod och det känns redan här som att vi kan få ytterligare något från våra processorer.

 

Mjuka förbättringar

Ryzen 2 handlar inte om några revolutionerande nyheter på hårdvarusidan, men AMD har däremot lagt ner mycket resurser för att öka den totala prestandan per watt. Detta har delvis gjorts genom nya Precision Boost 2 och Extended Frequency Range (XFR) 2 vilka hanterar boostfrekvensen på ett nytt sätt genom att låta samtliga kärnor boostas jämfört med föregående lösning som bara ökade när två kärnor var i bruk. Denna lösning medför att en större skara program, och även spel, kan dra nytta av den ökade frekvensen.

Den andra delen av dessa nyheter göra att processorn har blivit mer finkänslig jämfört med tidigare modeller. Detta genom att med högre precision och frekvens lyssna av temperatur, belastning och spänning och utifrån dessa parametrar justera den högsta frekvensen som går att använda på ett mjukare och mer följsamt sätt jämfört med tidigare enheter. Tillsammans gör dessa två tekniker att frekvensen kan ökas med upp till 500 megahertz över multipla kärnor, och om värmebaserat utrymme finns kan den ökas med ytterligare 7 procent.

 

Benchmark och verklig prestanda

Vi avslutar med att titta lite på såväl benchmarkresultat och verklig prestanda och i detta fall direkt jämfört med tidigare modeller i form av Ryzen 7-1800X samt Ryzen 5-1600X. Börjar vi med den sistnämnda delen så har vi tittar närmare på fyra användningsområden: Kontorsarbete baserat på Office, Design baserad på Adobes programsvit, spelande via sex olika spel och musik/underhållning där vi omkodat ljud och filmer. Samtliga tester har utförts på exakt samma hårdvara, undantaget processorn, och körs med hjälp av automatiserade script för att få så lika förutsättningar som möjligt. Testerna har sedan loopat tre gånger där snittvärdena har jämförts. Samtliga resultat är även baserade på respektive processors grundinställningar. Vi har med andra ord inte överklockat dem.

 

Vi tar detta vidare via några mer statiska benchmark där vi ser att både nya Ryzen 7 och Ryzen 5 ger klara prestandalyft redan vid standardfrekvensen, värden som vid överklockning kommer att bli än mer imponerande

 

Börjar vi med Officedelen så visar våra mätningar en prestandaförbättring på knappa 15 procent för nya Ryzen 7 och 13,2 procent för nya Ryzen 5. Motsvarande vinst med Adobes program ligger på 13,7 procent kontra 13,1 procent. Vi fortsätter med gamingsidan där vinsterna är aningen mindre och snittar 8,6 respektive 8,8 procent, vilket med andra ord ger en indikation om att nya Ryzen 5 ger en spelare en större vinst. Slutligen har vi omkodningstesterna där vi ser en prestandavinst på hela 18,2 respektive 15,9 procent.

Vi tar detta vidare via några mer statiska benchmark där vi ser att både nya Ryzen 7 och Ryzen 5 ger klara prestandalyft redan vid standardfrekvensen, värden som vid överklockning kommer att bli än mer imponerande.

 

Ryzen 7 2700X Ryzen 7 1800X Ryzen 5 2600X Ryzen 5 1600X
Ashes of the Singularity, CPU test 46,5 39,2 37,2 34,8
3D Mark TimeSpy CPU 9013 8199 7305 5936
Cinbench R15 Singel/Multi 177 / 1778 158 / 1640 171 / 1380 151 / 1152
PCMark10 Digital creation 5592 5003 5001 4875
PCMark 10 gaming 21736 19008 18775 16242

 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att AMD fortsätter på en lyckosamt inslagen väg och att en redan bra produkt försätter att bli bättre. Ryzen version 2 är utan tvekan en bättre produkt jämfört med den första, men det kvarstår en del arbete med bios med mera för att få den riktigt bra, framför allt då det gäller att skapa utrymme för den extra överklockningen över alla kärnor.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här