Den är tunn och kraftfull, har bra bildskärm och håller sig sval även under tung belastning. Dell XPS 13 9370 samlar lovord som utan någon tvekan räcker till utmärkelsen Toppklass.

Det är en sak att skapa en snygg eller extremt tunn bärbar dator, en annan att samtidigt få den att prestera optimalt. Dell har ofta utmärkt sig på det sättet med sin XPS-serie, och med nya XPS 13 9370 höjer företaget ribban ytterligare.

Genomtänkt i detalj

Dell XPS 13 mäter 302 x 199 x 7,8-11,6 millimeter och väger låga 1,21 kilogram. Det är alltså en tunn dator med Intels senaste  i7-8550U-processor, 16 gigabyte internminne och en PCIE-baserad M.2-enhet på 512 gigabyte.

Chassit är tillverkat av aluminium, vilket kombineras med kolfiber och ett handledsstöd som är tillverkat i spunnen glasfiber. Detta ger inte bara rejäl styrka, utan också låg vikt. Det ska även tilläggas att ytan är extremt tacksam att hålla ren, den samlar inte smuts. Det ska vidare nämnas, och berömmas, att datorn till 90 procent består av delar som kan återvinnas eller återanvändas.

Datorn har en värmeisolering som både fördelar värmen över en större yta och leder bort den

En bärbar dator används ofta i knät på tåg eller flyg, och ganska många datorer kan då kännas ordentligt varma på undersidan, framför allt under hårdare belastning. Detta är ett minne blott om du använder Dell XPS 13 9370. Datorn har en värmeisolering som både fördelar värmen över en större yta och leder bort den. För borttransporten står en dubbelfläkt med utblås på baksidan. Faktiskt känns datorn i det närmaste sval i alla lägen.

Högtalarna låter bra men funkar inte för festen

De båda kortsidorna har i framkant integrerade högtalare vilka drivs av Waves Maxxaudio. Nu är ljudlösningen självfallet inte tänkt att driva ett disko, men den levererar över förväntan beaktat formatet. Du får en tydlig och klar ljudbild som behåller sin renhet även under maximal volym. Ljudlösningen räcker gott och väl för film, musik eller röstkommunikation. För anslutning av tillbehör finns en 3,5-millimeters anslutning.

På höger sida finns en minneskortläsare för Micro-SD-kort som håller mycket hög prestanda vid både skrivning och läsning. Den har sällskap av en USB 3.1 Typ C med stöd för Powershare och DP. Detta medan det på vänster sida sitter dubbla Thunderbolt 3-portar baserade på fyrakanalers PCIE Gen3. Där finns även en batteriindikator.

Räkna med tolv timmar per laddning

Batteriet är i sig på 52 wattimmar, vilket ger oss en driftstid på knappa tolv timmar, vilket är imponerande men ändå lägre än de 19 timmar som Dell utlovar. Nu beror detta så klart på vilka funktioner som används och ljusstyrka med mera. Vi valde att fokusera på ett normalt driftläge.

För trådlös anslutning finns en högpresterande Killer 1435 802.11ac 2×2 som ger en stabil och hög överföringshastighet med minimal latens.

Grym bildskärm

Dell XPS 13 9370 finns med två olika skärmkonfigurationer, en med 4k-skärm som även har stöd för touch och en FHD-skärm utan touch. Det är den sistnämnda varianten som vi har testat, och den presterar 100 procent av färgskalan sRGB samt har en ljusstyrka på 400 nits. Du får tydliga och klara färger, djup svärta och ett bra dynamiskt omfång oavsett användningsområde. Lägg så till tunna ramar runt skärmen. Detta är utan tvekan en av de bästa bildskärmarna som vi har testat på en bärbar dator. Däremot tycker vi att det är synd att Dell inte har gjort det möjligt att använda touch även på denna skärm.

Nedtill på bildskärmen finns en snabb och exakt IR-kamera som är kompatibel med Windows Hello. Där finns även en ganska klen kamera som i första hand lämpar sig för diverse videokonversationer men som även fungerar för enklare bilder och kortare filmsnuttar.

Det bakgrundsupplysta tangentbordet är ett av de bäst svarande och behagligaste tangentbord som vi har testat på mycket länge på en bärbar dator. Det ger perfekt motstånd och är underbart att använda under längre skrivpass. Detsamma gäller pekplattan, som har hög precision och är mycket följsam.

När allt läggs samman kan vi konstatera  att detta är den mest genomtänkta och kompletta bärbara datorn på marknaden i denna prisklass. Du får kraft och funktioner i absolut toppklass och de som köper en Dell XPS 13 9370 lär ha glädje av den under många år.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Dell XPS 13 9370
5 / 6 Betyg
För
Riktigt bra skärm, mycket hög prestanda, grym design, sval även under tung belastning. Underbart tangentbord, mycket bra trådlös anslutning.
Emot
Vi hade önskat touch även på FHD-skärmen. En bättre kamera hade varit trevligt.
Rekommenderas till
Ett bra alternativ för dem som söker en kraftfull bärbar dator som klarar det mesta, men kanske inte för krävande spel eller tyngre 3D-program.

Tillverkare: Dell, www.dell.se

Cirkapris: 17 689 kr inkl. moms, 14 152 kr exkl. moms

Internminne: 16 GB LPDDR3 2 133 MHz

Lagring: 512 GB PCIE

Skärm: 13,3 tum FHD

CPU: Intel i7-8550U

Grafik: Intel UHD

Nätverk: Killer 1435 AC 2×2

Vikt: 1,2 kg

Mått: 302 x 199 x 7,8-11,6 mm

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här