Behöver du en smart switch med stöd för 10 GbE? Du behöver inte leta vidare, för Netgear XS708T passar både krävande privatpersoner och mindre företag.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Vi befinner oss i en tid då allt fler uppgraderar både sin nätverkslagring och sina datorer till att hantera tio gigabit Ethernet. Då kommer också behovet av en switch som kan hantera trafiken på rätt sätt. Vi har under ett par veckor haft möjlighet att testa Netgear XS708T, en produkt som faktiskt funnits med ett par år men som nu, med lägre prisnivå och ett större utbud av andra enheter med stöd för tio gigabit, har hittat rätt.

Åtta portar

Netgear XS708T har åtta stycken 10Gbase-T-portar, där de två sista även har stöd för SFP+-nätverk. Utöver dessa finns det även två dedikerade SFP+-portar vilka är perfekta att koppla till en NAS eller som länk till underliggande switchar. Fronten rymmer även en USB-port vilken kan användas för uppdateringar av enhetens firmware.

När vi lyfter på huven noterar vi att Netgear har valt att förse kretsarna med kraftfulla kylflänsar. Då det även finns gott om utrymme på insidan innebär det att enheten håller sig sval. Dessutom är den helt tyst trots den minimala sidomonterade fläkten. Enheten är dessutom förvånansvärt energisnål med en maximal förbrukning på 28,7 watt.

När enheten har anslutits är den direkt klar för drift. Dock rekommenderar vi att du först bekantar dig med enhetens utmärkta grafiska administrationsgränssnitt som både är användarvänligt och extremt kraftfullt sett till funktionaliteten. På så sätt kan du dra full nytta av funktioner som ACL, QoS, statisk IPv4/IPv6 (upp till 32 stycken) och säkerhetsrelaterade funktioner som 802.1x-autentisering samt portbaserad säkerhet med låsta MAC-nummer med mera. Detsamma vad gäller konfiguration av DHCP-snooping och möjligheten att ställa in privata VLAN.

Du kan även ställa in automatisk VoIP samt Video- och Röst-VLAN

Totalt har Netgear XS708T stöd för 512 VLAN och kan hantera upp till 16 000 MAC-adresser. Du kan även ställa in automatisk VoIP samt Video- och Röst-VLAN. Enkel hantering av link aggregation innebär i sin tur att du kan hantera upp till åtta LAG med upp till åtta medlemmar per LAG.

En ARM-processor under huven

För kraften står en ARM Cortex-A9 med en kärna som körs i 600 megahertz. Denna har sällskap av 512 megabyte internminne och tillsammans räcker det för en intern bandbredd på 160 gigabit per sekund. När det gäller rå datagenomströmning ligger varje port på en samtidig överföringshastighet på över 1 170 megabyte per sekund vilket är extremt starka siffror.

Av Patrik Wahlqvist

Netgear XS708T
5 / 6 Betyg
För
Sval och tyst med enkel konfiguration och extremt hög datagenomströmning.
Emot
Det hade varit trevligt om enheten även fanns i ett utförande som mindre bordsmodell.
Rekommenderas till
Rekommenderar: Det här är en suverän lösning för både krävande privatpersoner och mindre företag som vill ha bättre prestanda i sitt nätverk.

Specifikationer

Tillverkare: Netgear, www.netgear.se

Cirkapris: 6 325 kr inkl. moms, 5 060 kr exkl. moms

Buffert: 2 MB

Portar: 8 st 10 GbE + 2 st SFP+

MAC-adresser: 16 000

VLAN: 512

LAG: 8 st

Mått: 440 x 204 x 43 mm

Vikt: 2,61 Kg

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här