Hem Fråga experten Dynamisk disk av misstag

Dynamisk disk av misstag

0

Fråga

Jag satt och lekte med Diskhantering och råkade av misstag konvertera hårddisken i min bärbara dator till dynamisk disk.

Jag skulle vilja ändra tillbaka till en enkel disk men alternativet är grått. Disken innehåller Windows 10 med mera. Hjälp skulle uppskattas mycket.

Klåfingrig

Svar

En enkel disk är det ursprungliga och den kan nås av MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) och alla Windows-baserade operativsystem. Normalt används Master Boot Record (MBR)-partitionering, vilket innebär att hårddisken kan innehålla upp till fyra primära partitioner, eller tre primära partitioner plus en utökad partition med flera logiska enheter. Det är den oftast använda, enklaste att hantera Windows-kompatibla disktypen.

Den dynamisk disken är en senare tillkommen förbättring som innehåller funktioner som den enkla disken inte har. Det går till exempel att skapa volymer som sträcker sig över flera diskar och feltoleranta volymer (speglade och RAID-volymer).

En dynamisk disk låter användaren skapa upp till 2 000 volymer på ett system. Det ger större flexibilitet för att hantera volymer utan att behöva starta om datorn. Men det är bara kompatibelt med Windows från 2000 och uppåt och olika versioner av Windows-serversystem.

Om din dator fortfarande fungerar som den ska behöver du inte ändra något. Du märker väl själv ingen skillnad? Om du absolut vill finns det olika sätt. Microsofts eget raderar hela hårddisken, så du måste installera om Windows på nytt:

Det finns dock mjukvara som klarar av konverteringen utan att ska diskens innehåll, exempelvis www.easeus.com/partition-manager eller www.partitionwizard.com. Det räcker dock inte med gratisversionerna, utan du måste betala för dig.

Läs också här.

 

 

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version