Tidigare har vi skrivit om hur enkelt det är att göra webbläsaren till en anteckningsapplikation med hjälp av en data-URI. Det är fortfarande lika enkelt, det är bara att skriva in följande i adressfältet på webbläsaren: data:text/html, <html contenteditable>. Tryck Enter och du har en anteckningsyta  i webbläsaren. Skapa sedan ett bokmärke för enkel åtkomst.

Vill du spara texten, i annat fall kommer den att försvinna då webbläsaren avslutas, kan du använda ”localStorage”, en funktion som finns inbyggd i webbläsarna. Tidigare kunde det vara så enkelt som att skriva följande i adressraden i webbläsaren:

javascript: (function(b)

{l=localStorage,k=’c’;b.

contentEditable=true;b.

innerHTML=l[k]||”;b.

oninput=function(){l[k]=b.

innerHTML;}})(document.

body);

Nu begränsar dock webbläsarna vad som får exekveras från adressraden, så det kommer inte att fungera i Chrome. Det tog en person fasta på och skrev ihop tabNotes: http://mottaquikarim.github.io/tabNotes.

Av Patrik Brinkhäll

 

Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 1-2019 finns i butik och i vår webbshop på https://shop.datormagazin.se).

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här