Fråga

Efter uppdatering till version 1903 har min dator blivit jätteslö. Varför och vad kan jag göra for att snabba upp Windows igen och slippa en slö dator? Jag har gjort en städning, men det verkar inte fungera.

Hannu Loimi

Svar

Det finns många rapporter på nätet om att Windows 10 blir slött och långsamt på vissa datorer efter vårens versionsuppgradering. Det finns också uppgifter om att Microsoft är medvetna om problemet och att rättningar kommer. Så håll utkik efter uppdateringar.

Enligt vissa källor handlar det om krockar med befintlig säkerhetsmjukvara på grund av att Windows inbyggda Defender inte stängs av som det ska. Kontrollera att Defender inte körs om du använder ett annat säkerhetsprogram, eller prova att stänga av detta. Dubbla säkerhetsgenomsökningar kan inte annat än att ge en slö dator.

Annars skulle jag nog rekommendera en ominstallation, det löser väldigt många problem. Du kan göra den utan att skada dina inställningar och program eller ta bort några filer med denna metod: Ladda ned verktyget du hittar här: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10.

Ladda ned på nytt även om du gjort det någon gång tidigare, detta för att få med de senaste uppdateringarna. Kör verktyget och välj att skapa installationsmedia för en annan dator. Skapa detta på ett USB-minne.

Kör sedan programmet direkt från USB-minnet inifrån Windows 10. Starta alltså inte datorn från minnet, utan kör setup.exe från Utforskaren! Ominstallationen tar någon timme och Windows 10 återskapas med alla installerade program och inställningar orörda – plus alla aktuella uppdateringar på plats.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här