Fråga

Jeg har i mange år her i Norge fått email med all mulig info om data fra Datormagasinet. Nå har jeg tatt fram en gammel Toshiba og har glemt passordet når jeg ønsker å starte denne og se hva som er av innhold på harddisken.

Dere ser på vedlegg all Toshiba info. Finnes det en mulighet til å starte maskinen og lage ett nytt passord som dere kan hjelpe meg med?

Usikker på om det er Vista eller en annen tidlig Windows versjon som er installert da jeg har hatt mange maskiner opp gjennom årene fra jeg startet i 1980 med PC.

Med hilsen fra Sandefjord – Norge.
Arne Haugen

 

Svar

Jag förutsätter att det är lösenordet till Windows vi talar om? I så fall borde du kunna se vilken Windows-version det handlar om, eftersom inloggningsskärmarna ser olika ut. Om datorn är försedd med ett BIOS-lösenord är det värre och kräver lite tekniskt ingripande.

I det fallet är det första du ser en blå bakgrund med texten ”Enter Password” i vitt, eftersom din dator är en Toshiba L350.

BIOS

Koppla bort strömmen, vänd på datorn och ta ur batteriet. Öppna minnesluckan med en stjärnmejsel. Precis ovanför minnena ser du två lödpunkter. Du kan behöva ta ur det översta minnet för att komma åt dem.

Kortslut mellan lödpunkterna, antingen med en skruvmejsel eller genom att löda ihop dem. Sätt i batteriet och starta datorn med bibehållen kortslutning. Nu bör lösenordsfrågan vara borta. Stäng av, ta bort kortslutningen och sätt tillbaka minnen och lucka.

Windows

Om det i stället är Windows lösenord det handlar om står det på inloggningsskärmen vilken version det är. Rör det sig om Windows XP, gör så här:

Starta datorn i felsäkert läge med kommandotolk genom att hålla ned F8 vid Windowsstarten och välja från menyn. Skriv följande i kommandotolksfönstret för att ersätta Hjälpmedel med Tröga tangenter:

move c:\windows\system32\sethc.exe c:\windows\system32\sethc.exe.bak
copy c:\windows\system32\cmd.exe c:\windows\system32\sethc.exe
wpeutil reboot

Datorn startar om. När du sedan är på inloggningssidan, tryck på Skift-tangenten fem gånger för att öppna Kommandotolken. Skriv:

net user nyttnamn /add
net localgroup Administrators nyttnamn /add

Använd valfritt inloggningsnamn i stället för ”nyttnamn”. Starta om. På inloggningssidan finns nu den nya användaren. Välj denna och logga in. Vänta medan Windows iordningställer det nya kontot. Om du bara vill kolla på hårddisken kanske detta räcker.

Annars kan du återställa lösenordet för din gamla användare Starta Kommandotolken och skriv:

netplwiz

Fönstret Användarkonton öppnas. Markera kontot med glömt lösenord och klicka på ”Återställ lösenord”. Ange ett nytt lösenord för kontot. Klart.

Om det är Windows Vista eller 7 går det till på liknande sätt. Starta datorn med en installationsskiva. Låt installationen påbörjas. Klicka på Nästa och sedan på ”Reparera datorn”. Välj Felsök och sedan Kommandotolken. Skriv följande i kommandotolksfönstret för att ersätta Hjälpmedel med Kommandotolken:

move c:\windows\system32\utilman.exe c:\windows\system32\utilman.exe.bak
copy c:\windows\system32\cmd.exe c:\windows\system32\utilman.exe
wpeutil reboot

Datorn startar om. I inloggningsfönstret, klicka på Hjälpmedel (den pajformade ikonen). Detta öppnar nu ett kommandotolksfönster i stället för hjälpmedelsinställningarna. Nu kan du skapa en ny administratörsanvändare enligt ovan.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här