Efter att ha sålts till Yahoo för 1,1 miljarder dollar för sex år sedan har Tumblr nu bytt ägare igen. Prislappen var betydligt mer blygsam denna gång och de nya ägarna har också erfarenhet av att driva en publiceringsplattform.

När Tumblr köptes upp av Yahoo år 2013 var prislappen svindlande 1,1 miljarder dollar. Yahoo försökte under flera år bygga sina intäkter i skuggan av Google genom uppköp av allt från webbsajter som Kelkoo och del.icio.us till e-postplattformen Zimbra och bildhanteringssajten Flickr. Med Tumblr fick Yahoo också en publiceringsplattform med miljontals användare och, potentiellt, rejäla annonsintäkter. Den dåvarande vd:n för Yahoo, Marissa Mayer, lovade att inte förstöra Tumblr men som det ofta blev med Yahoo och deras uppköp så blev det inte som bolaget tänkt sig. Yahoos kräftgång fortsatte och till slut blev bolaget uppköpt.

Förbjöd vuxenmaterial – tappade mängder av användare

Under dess nye ägare lyckades Tumblr bland annat bli portförbjudna från Apples applikationsbutik App Store då Tumblr visade sig vara väldigt populär för att publicera bildmaterial som Apple ansåg vara olämpligt. Tumblr svarade med att förbjuda alla former av ”vuxenmaterial” från plattformen vilket gjorde att Tumblr förlorade 30 procent av sina användare under de första sex månaderna efter att förbudet införts.

Efter att Yahoo köptes av telekomoperatören Verizon så har de uppköpta bolagen börjat säljas av ett efter ett. Flickr såldes för drygt ett år sen för en hemlig försäljningssumma och nu är det alltså dags för Tumblr att byta ägare.

Köpesumman uppskattas till två, tre miljoner dollar

Även i detta fall har försäljningssumman inte offentliggjorts men branschkännare uppskattar att de nya ägarna, Automattic, fick ge mellan två och tre miljoner dollar för Tumblr. Att det är just Automattic som köper kan vara extra passande då det är bolaget som ligger bakom den världsledande publiceringsplattformen WordPress. Vilka planer Automattic har för Tumblr i framtiden lär visa sig men förbudet mot ”vuxenmaterial” kommer enligt de nya ägarna att kvarstå.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här