Fråga

I min bärbara dator har jag Windows 10 Home, uppenbarligen med något enhetsfel. När jag startar datorn efter att den varit avstängd eller startar om försvinner inställningar i Windows, uppdateringar i antivirusprogram och andra program, inloggningar försvinner.

Program som jag avinstallerade före omstart eller avstängning är tillbaka, program som jag installerade, dokument som jag sparade är borta,

I åtgärdscenter står att ”Vi hittade eventuellt fel på en enhet och behöver söka igenom den”. Efter en stunds arbete står att ”Vi hittade fel på en enhet” och datorn måste startas om för att reparera enhetsfelet. I Enhetshanteraren ser det ut som om allting fungerar.

Efter omstart är allt borta igen och det kommer tillbaka att starta om för att reparera enhetsfel. Det ser ut som att datorn återställer sig själv till en tidigare tidpunkt och att den har fastnat i den.

Om jag försöker återställa från en återställningspunkt fungerar systemåterställningen inte.

Jag kan inte uppdatera Windows till den senaste versionen.

Judit Balog

Svar

Precis som du själv skriver verkar det som om Windows hela tiden återgår till en tidigare tidpunkt och allt du gjort sedan dess försvinner. Orsaken till detta är något fel i Windows som troligen, som meddelandena antyder, orsakats av ett enhetsfel. Den troligaste enheten är hårddisken.

Det finns många olika sätt att angripa sådana här problem, alla mer eller mindre invecklade. Det enklaste i det här fallet är nog faktiskt att gå rakt på en reparationsinstallation. Som jag förstår det kan du använda Windows när du väl fått igång det? Börja då med att kontrollera hårddisken.

Högerklicka på disken i Utforskaren och välj Egenskaper. Byt till fliken Verktyg och klicka på Kontrollera. Om du får ett meddelande om att disken inte behöver genomsökas, välj att göra det ändå. Om några fel hittas vid genomsökningen, låt Windows reparera dem.

Ladda sedan ned verktyget som du hittar här: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Kör det och välj att skapa installationsmedia för en annan dator. Skapa detta på ett USB-flashminne.

Kör sedan programmet direkt från USB-minnet inifrån Windows 10. Starta alltså inte datorn från minnet, utan kör setup.exe från Utforskaren. Följ stegen och välj att behålla alla program och all data. Ominstallationen tar någon timme och Windows 10 återskapas med alla installerade program och inställningar orörda – plus alla aktuella uppdateringar på plats.

Efter detta fungerar datorn förhoppningsvis som den ska.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

 1. Hej

  Jag kan inte köra setup.exe från Utforskaren, Windos har kraschat.
  Jag försökte med WinRE reparations- och felsökningsverktyg, den kommer upp efter omstart
  när datorn förbereder automatisk reparation, men den fungerar inte.
  Jag har uppgraderat datorn från Windows 7. Jag vill inte att alla mina filer och program försvinner.
  tack för svar Judit Balog

  • Om du inte kan starta Windows normalt kan du i stället starta datorn med usb-minnet och använda de reparationsfunktioner som finns. Det kräver lite mer försiktighet, så att du inte råkar installera om Windows och radera de program och data du är rädd om.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här