Hem Tester DMZ Rekommenderar Test: Huawei Matebook D14

Test: Huawei Matebook D14

0
Huawei Matebook D14
Huaweis nya Matebook D14 är en prisvärd lösning för de flesta användargrupper.

Huawei ger oss en prisvärd AMD-baserad bärbar dator med smart mobilsynkronisering. Matebook D14 passar lika bra i studentlyan som kontoret.

DMZ Rekommenderar

Huawei fortsätter att bredda sin portfölj och har under årets början lanserat ett par nya bärbara modeller. Matebook D14 är en på flera sätt intressant modell som tack vare ett mycket konkurrenskraftigt pris, vilket för vår testmodell innebär knappa 8 000 kronor, bör tilltala en mycket bred målgrupp. Dessutom baseras nya modellen på tredje generationens AMD Ryzen 5 3500U vilket är en riktigt bra stomme sett till CPU/GPU-prestanda.

Suverän skärm

Som du misstänker har nya Matebook D14 en skärm på 14 tum. IPS-skärmen har en upplösning på 1 920 x 1 080 pixel med ett ”skärm till enhets-förhållande” på hela 84 procent. Det gör att ytan utnyttjas maximalt och att modellen som helhet inte är större än 322,5 x 214,8 x 15,9 millimeter. Skärmen har en för klassen mycket bra färgåtergivning och kontrasthantering. Tack vare att modellen även är TÜV Rheinlands-certifierad kan vi vara säkra på att blåljusnivåerna hela tiden är optimala för våra ögon.

LÄS OCKSÅ – Test: Huawei Matebook X Pro

Med en mindre ram, som bara är på 4,8 millimeter, finns inte plats för en traditionell webbkamera. Av denna anledning har Huawei dolt kameran i mitten av funktionstangenterna, på samma sätt som i företagets toppmodeller. Detta är en lösning som vi verkligen uppskattar då det på detta sätt blir lätt att dölja enheten och att vi inte riskerar att bli filmade utan att vår vetskap.

Matebook D14 bjuder på bra skrivkänsla

När vi så pratar tangenter får vi ett fullstort så kallat chiclet-tangentbord med en riktigt bra skrivkänsla och ett behagligt gensvar som borgar för snabb inmatning.

Till höger om tangentbordet sitter strömknappen som även har en integrerad fingeravtrycksläsare. Detta gör att du både startar datorn och loggar in dig med ett tryck. Slutligen finns här även en enhetlig pekplatta som håller bra precision och som är lättarbetad vid arbete med gester. Vi uppskattar verkligen den stilrena designen där tangenter och pekplatta är nedsänkta, vilket ger ett exklusivt intryck.

En smart finess som Huawei introducerat tidigare och som återfinns även på denna modell är Huawei Share

Vi går vidare med anslutningarna vilka är placerad längs kortsidorna. Här finns en USB 3-, en USB 2-, en Typ-C- och en HDMI-port samt ett kombinerat 3,5 millimeters headset- och mikrofonjack. Tyvärr får vi inte någon Gen2-anslutning vilket vi gärna sett. Och det hade även varit trevligt med en mSD-kortläsare.

En smart finess som Huawei introducerat tidigare och som återfinns även på denna modell är Huawei Share. Med denna lösning kan vi länka vår Huawei-mobil trådlöst med datorn och sedan hantera flera av mobilens funktioner direkt från datorn, vilket även omfattar en smidig dra och släpp-möjlighet.

AMD-processor i förarsätet

Som nämnts inledningsvis kommer Matebook D14 med en AMD Ryzen 5 3500U-krets. Detta är en fyrkärning HT-processor som körs mellan 2,1 och 3,7 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Integrerad i denna finner vi Radeon Vega 8-grafik vilken körs i 1 200 megahertz och som har stöd för AMD Freesync.

Detta ger oss en trevlig stomme som både är förhållandevis energisnål men som även levererar fullgod prestanda för i princip alla former av arbete och även enklare spel. Ser vi till just grafiken skulle vi lite grovt säga att kretsen erbjuder något över den dubbla prestandan jämfört med Intels HD620.

Intressant är att enheten, även vid maximal belastning, håller sig både tyst men framför allt tillräckligt sval för att alltid kunna användas direkt i knät utan att det känns obehagligt. Detta beror delvis på de effektiva Shark fin 2,0-fläktarna men även på att chassit hjälper till att fördela värmen på ett utmärkt sätt.

Bra och stabil trådlös anslutning – men endast Wi-Fi 5

Vår testdator är laddad med åtta gigabyte DDR4-minne och en snabb 512 gigabytes PCIe SSD. Då internminnet delas med grafiken försvinner en del, men kombinationen räcker och blir över för alla tänkbara Office-program med en bra multitasking. Nackdelen med AMD är att vi normalt inte får senaste Wi-Fi-standarden och detta gäller även här där vi får nöja oss med en Wi-Fi 5-lösning. Denna är däremot en 2 x 2 MIMO-lösning som håller en bra täckning och snabb överföring. Till detta får vi även integrerad Bluetooth 5 vilken så klart även är fullt kompatibelt med BT 2.1+ EDR.

Vi kommer så till ljudet vilket besår av dubbla element på två watt. Dessa ger ett rent ljud som dock brister i det lägre registret, men som stomme för videokonferenser tillsammans med de dubbla, mycket bra, mikrofonerna räcker lösningen gott och väl. Batteriet på 56 wattimmar ger oss nästan åtta timmars användning. Men bäst av allt är att enheten har stöd för snabbladdning, och med den medföljande 65 watts USB-C-laddaren får vi nästan 50 procents laddning på bara 30 minuter.

SPECIFIKATIONER HUAWEI MATEBOOK D14

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris: 7 990 kr inkl. moms, 6 392 kr exkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
 • Minne: 8 GB DDR4
 • HDD: 512 GB
 • Skärm: 14 tum, IPS
 • CPU: AMD Ryzen 5 3500U
 • Batteri: 56 Wh
 • Anslutningar: 1 x USB 3, 1 x USB 2, 1 x Typ-C, HDMI, 3,5 mm audio
 • Wi-Fi: AC (Wi-Fi 5)
 • Vikt: 1,38 kg

Huawei Matebook D14
5 / 6 Betyg
7 990 krPris
För
Väldigt mycket dator för pengarna, bra GPU-lösning, bra skärm, snabb disk, bra mikrofon, snabbladdning, smart delning med Huawei-mobiler.
Emot
Vi saknar en USB 3.x Gen2-port, det hade varit trevligt med en mSD-läsare, det integrerade ljudet är lite platt.
Rekommenderas till
Tack vare bra prisbild och stabil drift är detta en modell som passar både yrkesfolk och studenter eller hemanvändare.

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version