Matebook X Pro är en kraftfull, stilren lättvikts-laptop med stor skärmyta och en smart programlösning. Speciellt för dig med en Huaweimobil.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Huawei har onekligen, trots pandemin, rivstartat året med flera intressanta lanseringar. En av de senaste är en modell vi verkligen sett fram emot, nya Matebook X Pro. Den första modellen i serien lanserades för cirka två år sedan och var en riktig fullträff. Till det yttre är den nya enheten nästan identisk med föregångaren med en slimmad design och minimala kanter runt skärmen.

En ögonvänlig skärm

Datorn är byggd av ett enhetligt metallchassi som i hopvikt format mäter 12,4 x 304 x 214 millimeter och väger 1,3 kilo. Med sina rundade former och slipade kanter samt stabila konstruktion inger datorn ett klart exklusivt intryck. Trots att modellen har en skyddade beläggning har fingeravtryck en viss benägenhet att fastna. Det är synd.

Troligen gör färgen, vilken i vårt fall är Space Grey, dem enklare att se då vi inte upplevde detta med föregående modeller och inte heller från den alternativa färgen kallad Emerald Green (som är undertecknads klara färgfavorit).

ANNONS: Se aktuellt pris på Netonnet

Längs chassits vänstra sida finner vi dubbla Typ-C-portar varav en är en USB 3.1 Gen 1-port medan den andra troligtvis (det finns inte någon teknisk specifikation som stödjer detta) är en Thunderbolt-port då vi kan driva både externa skärmar på upp till 4K, externa lagringskabinett eller externa grafikdockor. Här finns även en 3,5 millimeters audioingång. På motsatta sidan finns en USB 3 Typ-A-anslutning.

Adapter på köpet

Precis som med tidigare modeller medföljer även en mindre adapter som ansluts via den ena Typ-C-porten och ger oss en ”pass-through” för en Typ-C-anslutning men även en Typ-A-, en HDMI- och en VGA-port.

Jag vet att jag sagt det förut och jag vet att det är en ”bundlad” produkt, men jag tycker fortfarande att denna adapter är på tok för plastig för att skickas med en enhet som annars ska profileras som exklusiv. Till nästa modell hoppas jag innerligt att den kommer i någon form av aluminiumliknande hölje.

Skärmen har en skärm till chassiyta på 91 procent och jobbar med 100 procents sRGB och en maximal ljusstyrka på 450 nits

Vi öppnar locket och möts av en skärm på 13,9 tum vilken har det idag lite annorlunda formatet 3:2, ett format som ger mer utrymma på höjden men tappar lite på bredden. Men tack vare en upplösning på 3 000 x 2 000 pixel kan vi ändå rymma två dokument bredvid varandra eller dra data från ett Excelark till Word utan att behöva tumma för mycket på läsbarheten. Skärmen har en skärm till chassiyta på 91 procent och jobbar med 100 procents sRGB och en maximal ljusstyrka på 450 nits. Till detta får vi även stöd för upp till tio punkters tryckkänslighet.

Detta ger oss en mycket trevlig skärm att jobba med oavsett om vi arbetar mer traditionellt med tangentbord och mus eller penna direkt på skärmen. Framför allt upplever vi att skärmen är snäll mot ögonen och undertecknad kan spendera många timmar vid datorn, även under kvällar, utan att bli trött i huvud eller ögon.

Bra balans mellan prestanda och batteritid

Med den smala ramen runt skärmen ryms inte någon webbkamera. Denna är istället nedfälld i mitten av funktionstangenterna vilket garanterar en bättre kontroll över vårt privatliv då den bara aktiveras när vi trycker upp den.

Längst till höger på tangentbordsdelen finner vi strömknappen som precis som tidigare modell även inkluderar en snabb fingeravtrycksläsare. Detta gör att vi sparar ett moment då enheten registrerar avtrycket samtligt som vi startar upp datorn. Tangentbordet i sig har fått sig ett lyft med mer distinkta tangenter som ger en riktigt bra skrivkänsla. Då de även är bakgrundsbelysta kan vi enkelt jobba även under mörkare förhållanden.

Laddad med Intels senaste

Ser vi till insidan är vår modell utrustad med en tionde generationens Intel Core-processor i form av en i7-10510U. Detta är en fyrkärnig HT-processor som körs mellan 1,8 och 4,9 gigahertz vid en maximal TDP på 15 watt. Till denna får vi 16 gigabyte LPDDR3-minnen på 2 133 megahertz. Varför Huawei valt att inte gå över till DDR4 vet vi inte, men det känns lite synd, framför allt sett till den högre minnesfrekvens som erbjudits i detta fall. Vi får även med en Samsung-baserad PCIe M.2-enhet på en terabyte vilket trots allt ger oss gott om kraft för de flesta uppgifter.

Huawei har kompletterad den integrerade grafikdelen från processorn med ett diskret MX250 med två gigabyte GDDR5 vilket ger mer grafikintensiva program en knuff i rätt riktning. Kortet ska inte på något sätt jämföras med mer kraftfulla spelorienterande lösningar, men som sagt, det lyfter ändå den mer vardagliga användningen ett par nivåer. Och det går faktiskt att spela spel som WOW med godkänd prestanda.

Enheten presterar riktigt bra med snabb växling mellan band och accesspunkter

När det kommer till trådlös anslutning har Huawei valt att inte gå över till senaste Wi-Fi 6 utan är av någon anledning kvar på Wi-Fi 5. Vi gissar att detta är för att hålla prisnivån nere. Enheten presterar riktigt bra med snabb växling mellan band och accesspunkter, men som sagt hade vi gärna sett en nyare standard, framför allt med tanke på att det är en dator som ska följa dig under flera år. Vi får även blåtandanslutning vilken är av version fem.

Batteri och program

För att en bärbar dator ska vara riktigt användbar krävs det att batteriet håller så länge som möjligt och här ser vi en tydlig koppling till Huaweis teknik från mobilsidan där datorn, som faktiskt inte har ett större batteri än 56 wattimmar ändå ger oss dryga 10 timmars riktigt arbete vilket är klart godkänt. En full laddning tar cirka 75 minuter.

Modellen kommer så klart även med integrerat ljud i form av fyra högtalare och fyra digitala mikrofoner. De senare gör det enkelt att föra en dialog över valfri liveplattform eller för att kommunicera med en digital assistent.

Även högtalarna håller en godkänd nivå med ett rent ljud som däremot tappar lite i sin spänst när vi maximerar volymen.

Matebook X Pro blir bättre med en Huaweimobil

En av enhetens stora behållningar är Huawei Share. Med en Huaweibaserad smartphone, typ P40 Pro, kan vi genom en enkel NFC-aktivering koppla samman dessa och härefter utföra många mobilbaserade uppgifter direkt från Windowsmiljön. Detta omfattar delar som fullt dra och släpp-stöd eller ringa samtal från datorn. Och tjänsterna utökas hela tiden.

Ytterligare en funktion som är riktigt bra är enhetens PC Manager som håller koll på och uppdaterar såväl komponentdrivrutiner som applikationer. Sammantaget är Matebook X Pro en mycket trevlig dator som med vissa uppgraderingar kunnat vara en riktig fullpoängare.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris:  20 999 kr inkl. moms, 16 799 kr exkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Netonnet
 • Mått: 14,6 x 304 x 217 mm
 • Vikt:1,33 kg
 • Skärm: 13,9 tum
 • Upplösning: 3 000 x 2 000 pixel (260 PPI)
 • Högsta ljusstyrka: 450 nits
 • CPU: Intel Core i7-10510U
 • Minne: 16 GB LPDDR3 2 133MHz
 • Lagring: 1 TB PCIe SSD
 • Anslutningar: 2 st Typ-C + 1 st Typ-A + 1 st 3,5 mm
 • Fingertrycksläsare: Ja
 • Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5.0
 • Kamera: 1 MP
 • Batteri: 56 Wh
 • Ljud: 4 x mikrofoner + 4x högtalare
MSI Matebook X Pro
5 / 6 Betyg
20 999 krPris
För
Hög konstruktionskvalitet, stilren design, bra skärm, bra prestanda, snabbladdning, medföljande docka, bra prisbild, diskret grafikkort, dubbla Typ-C-portar.
Emot
Dockan är aningen plastig, vi får inte senaste generationens Wi-Fi, och DDR3 begränsar minnesfrekvensen.
Rekommenderas till
Matebook X Pro är en allsidig enhet med lång batteritid som passar alla som söker en stilren dator med kraft nog för det mesta.

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här