Close Menu
Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. View All

      Test: OnePlus Pad 3 och Smart Keyboard

      10 juni, 2025

      Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

      15 maj, 2025

      Motorola Razr 60 Ultra

      6 maj, 2025

      Test: Sennheiser HD 550

      7 april, 2025

      Test: Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition

      20 juni, 2025

      Test: Xiaomi POCO F7 Ultra

      6 juni, 2025

      Test: Kioxia Exceria Plus G4

      28 maj, 2025

      Test: AOC AGON PRO AG456UCZD

      21 maj, 2025

      Test: Kioxia Exceria Plus G4

      28 maj, 2025

      Test: AOC AGON PRO AG456UCZD

      21 maj, 2025

      Test: Cooler Master Masterliquid 360 ION & Hyper 612 APEX

      18 april, 2025

      Test: Sennheiser HD 550

      7 april, 2025

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Edge Computing i Onlinecasinon – När varje millisekund räknas

      21 juni, 2025

      VPN och onlinespel: Hur teknikkunniga spelare skyddar sin integritet

      20 juni, 2025

      Test: Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition

      20 juni, 2025

      Test: OnePlus Pad 3 och Smart Keyboard

      10 juni, 2025
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem » Tester » Test: Huawei Matebook X Pro
    Matebook X Pro
    Huawei Matebook X Pro anno 2020 är en slimmad business inspirerad bärbar med bra prestanda
    Tester

    Test: Huawei Matebook X Pro

    Patrik WahlqvistBy Patrik Wahlqvist19 maj, 20206 Mins Read

    Matebook X Pro är en kraftfull, stilren lättvikts-laptop med stor skärmyta och en smart programlösning. Speciellt för dig med en Huaweimobil.

    Utmarkelse rek webb 1
    DMZ Rekommenderar

    Huawei har onekligen, trots pandemin, rivstartat året med flera intressanta lanseringar. En av de senaste är en modell vi verkligen sett fram emot, nya Matebook X Pro. Den första modellen i serien lanserades för cirka två år sedan och var en riktig fullträff. Till det yttre är den nya enheten nästan identisk med föregångaren med en slimmad design och minimala kanter runt skärmen.

    En ögonvänlig skärm

    Datorn är byggd av ett enhetligt metallchassi som i hopvikt format mäter 12,4 x 304 x 214 millimeter och väger 1,3 kilo. Med sina rundade former och slipade kanter samt stabila konstruktion inger datorn ett klart exklusivt intryck. Trots att modellen har en skyddade beläggning har fingeravtryck en viss benägenhet att fastna. Det är synd.

    Troligen gör färgen, vilken i vårt fall är Space Grey, dem enklare att se då vi inte upplevde detta med föregående modeller och inte heller från den alternativa färgen kallad Emerald Green (som är undertecknads klara färgfavorit).

    Längs chassits vänstra sida finner vi dubbla Typ-C-portar varav en är en USB 3.1 Gen 1-port medan den andra troligtvis (det finns inte någon teknisk specifikation som stödjer detta) är en Thunderbolt-port då vi kan driva både externa skärmar på upp till 4K, externa lagringskabinett eller externa grafikdockor. Här finns även en 3,5 millimeters audioingång. På motsatta sidan finns en USB 3 Typ-A-anslutning.

    Adapter på köpet

    Precis som med tidigare modeller medföljer även en mindre adapter som ansluts via den ena Typ-C-porten och ger oss en ”pass-through” för en Typ-C-anslutning men även en Typ-A-, en HDMI- och en VGA-port.

    Jag vet att jag sagt det förut och jag vet att det är en ”bundlad” produkt, men jag tycker fortfarande att denna adapter är på tok för plastig för att skickas med en enhet som annars ska profileras som exklusiv. Till nästa modell hoppas jag innerligt att den kommer i någon form av aluminiumliknande hölje.

    Skärmen har en skärm till chassiyta på 91 procent och jobbar med 100 procents sRGB och en maximal ljusstyrka på 450 nits

    Vi öppnar locket och möts av en skärm på 13,9 tum vilken har det idag lite annorlunda formatet 3:2, ett format som ger mer utrymma på höjden men tappar lite på bredden. Men tack vare en upplösning på 3 000 x 2 000 pixel kan vi ändå rymma två dokument bredvid varandra eller dra data från ett Excelark till Word utan att behöva tumma för mycket på läsbarheten. Skärmen har en skärm till chassiyta på 91 procent och jobbar med 100 procents sRGB och en maximal ljusstyrka på 450 nits. Till detta får vi även stöd för upp till tio punkters tryckkänslighet.

    Detta ger oss en mycket trevlig skärm att jobba med oavsett om vi arbetar mer traditionellt med tangentbord och mus eller penna direkt på skärmen. Framför allt upplever vi att skärmen är snäll mot ögonen och undertecknad kan spendera många timmar vid datorn, även under kvällar, utan att bli trött i huvud eller ögon.

    Bra balans mellan prestanda och batteritid

    Med den smala ramen runt skärmen ryms inte någon webbkamera. Denna är istället nedfälld i mitten av funktionstangenterna vilket garanterar en bättre kontroll över vårt privatliv då den bara aktiveras när vi trycker upp den.

    Längst till höger på tangentbordsdelen finner vi strömknappen som precis som tidigare modell även inkluderar en snabb fingeravtrycksläsare. Detta gör att vi sparar ett moment då enheten registrerar avtrycket samtligt som vi startar upp datorn. Tangentbordet i sig har fått sig ett lyft med mer distinkta tangenter som ger en riktigt bra skrivkänsla. Då de även är bakgrundsbelysta kan vi enkelt jobba även under mörkare förhållanden.

    Laddad med Intels senaste

    Ser vi till insidan är vår modell utrustad med en tionde generationens Intel Core-processor i form av en i7-10510U. Detta är en fyrkärnig HT-processor som körs mellan 1,8 och 4,9 gigahertz vid en maximal TDP på 15 watt. Till denna får vi 16 gigabyte LPDDR3-minnen på 2 133 megahertz. Varför Huawei valt att inte gå över till DDR4 vet vi inte, men det känns lite synd, framför allt sett till den högre minnesfrekvens som erbjudits i detta fall. Vi får även med en Samsung-baserad PCIe M.2-enhet på en terabyte vilket trots allt ger oss gott om kraft för de flesta uppgifter.

    Huawei har kompletterad den integrerade grafikdelen från processorn med ett diskret MX250 med två gigabyte GDDR5 vilket ger mer grafikintensiva program en knuff i rätt riktning. Kortet ska inte på något sätt jämföras med mer kraftfulla spelorienterande lösningar, men som sagt, det lyfter ändå den mer vardagliga användningen ett par nivåer. Och det går faktiskt att spela spel som WOW med godkänd prestanda.

    Enheten presterar riktigt bra med snabb växling mellan band och accesspunkter

    När det kommer till trådlös anslutning har Huawei valt att inte gå över till senaste Wi-Fi 6 utan är av någon anledning kvar på Wi-Fi 5. Vi gissar att detta är för att hålla prisnivån nere. Enheten presterar riktigt bra med snabb växling mellan band och accesspunkter, men som sagt hade vi gärna sett en nyare standard, framför allt med tanke på att det är en dator som ska följa dig under flera år. Vi får även blåtandanslutning vilken är av version fem.

    Batteri och program

    För att en bärbar dator ska vara riktigt användbar krävs det att batteriet håller så länge som möjligt och här ser vi en tydlig koppling till Huaweis teknik från mobilsidan där datorn, som faktiskt inte har ett större batteri än 56 wattimmar ändå ger oss dryga 10 timmars riktigt arbete vilket är klart godkänt. En full laddning tar cirka 75 minuter.

    Modellen kommer så klart även med integrerat ljud i form av fyra högtalare och fyra digitala mikrofoner. De senare gör det enkelt att föra en dialog över valfri liveplattform eller för att kommunicera med en digital assistent.

    Även högtalarna håller en godkänd nivå med ett rent ljud som däremot tappar lite i sin spänst när vi maximerar volymen.

    Matebook X Pro blir bättre med en Huaweimobil

    En av enhetens stora behållningar är Huawei Share. Med en Huaweibaserad smartphone, typ P40 Pro, kan vi genom en enkel NFC-aktivering koppla samman dessa och härefter utföra många mobilbaserade uppgifter direkt från Windowsmiljön. Detta omfattar delar som fullt dra och släpp-stöd eller ringa samtal från datorn. Och tjänsterna utökas hela tiden.

    Ytterligare en funktion som är riktigt bra är enhetens PC Manager som håller koll på och uppdaterar såväl komponentdrivrutiner som applikationer. Sammantaget är Matebook X Pro en mycket trevlig dator som med vissa uppgraderingar kunnat vara en riktig fullpoängare.

    SPECIFIKATIONER

    • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
    • Cirkapris: 20 999 kr inkl. moms, 16 799 kr exkl. moms
    • Mått: 14,6 x 304 x 217 mm
    • Vikt:1,33 kg
    • Skärm: 13,9 tum
    • Upplösning: 3 000 x 2 000 pixel (260 PPI)
    • Högsta ljusstyrka: 450 nits
    • CPU: Intel Core i7-10510U
    • Minne: 16 GB LPDDR3 2 133MHz
    • Lagring: 1 TB PCIe SSD
    • Anslutningar: 2 st Typ-C + 1 st Typ-A + 1 st 3,5 mm
    • Fingertrycksläsare: Ja
    • Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5.0
    • Kamera: 1 MP
    • Batteri: 56 Wh
    • Ljud: 4 x mikrofoner + 4x högtalare
    MSI Matebook X Pro
    5 / 6 Betyg
    20 999 krPris
    För
    Hög konstruktionskvalitet, stilren design, bra skärm, bra prestanda, snabbladdning, medföljande docka, bra prisbild, diskret grafikkort, dubbla Typ-C-portar.
    Emot
    Dockan är aningen plastig, vi får inte senaste generationens Wi-Fi, och DDR3 begränsar minnesfrekvensen.
    Rekommenderas till
    Matebook X Pro är en allsidig enhet med lång batteritid som passar alla som söker en stilren dator med kraft nog för det mesta.

    bärbar dator Huawei Matebook rekommenderar X Pro
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Missa inte

    Artikel

    Test: Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition

    20 juni, 20257 Mins Read
    Tester

    Test: OnePlus Pad 3 och Smart Keyboard

    10 juni, 20257 Mins Read
    Artikel

    Test: Xiaomi POCO F7 Ultra

    6 juni, 20257 Mins Read
    Tester

    Test: Kioxia Exceria Plus G4

    28 maj, 20255 Mins Read
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Senaste kommentarerna
    • Andreas Rejbrand om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Petter om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders Öhman om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Tobias om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders om Test: HP Envy X360
    Fler nyheter

    Glorious Gamings Pro-möss lanseras i vit

    25 september, 2024

    Gen Z och kvinnor väljer mobilen framför sex

    25 september, 2024

    Många Svenska företag lever inte upp till sina visioner gällande hållbarhet.

    21 augusti, 2024

    Nya Philips 49B2U6903CH – en skärm för ”den moderna arbetsplatsen”

    28 juni, 2024

    Toppklass

    Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

    15 maj, 2025

    Test: OnePlus 12

    23 februari, 2024

    Test: Philips Evnia 49M2C8900

    7 januari, 2024

    Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

    28 september, 2023
      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      M.2 optimerad NAS-prestanda

      2 september, 2024

      WiFi 7 – När, var, hur & varför

      23 augusti, 2023

      TCS digitala tvillingar och deras prediktiva kraft.

      4 juli, 2023
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2025 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.