Fråga

Jag har köpt en Windows 10 Pro-uppgradering via Datormagazin. Jag har en Windows7-dator som jag vill uppgradera till Windows 10. Jag vill naturligtvis behålla alla installerade program samt mina personliga filer.

Hur förfar jag då? Ska jag med ISO-filens hjälp via DVD eller USB-pinne starta från dessa och välja bort ”Clean installation” eller ska jag starta uppgraderingen inifrån Windows 7 med hjälp av setup-filen på DVD/USB?

Proman

Svar

Du bör inte starta datorn från DVD eller USB. Clean installation innebär att allting raderas. Om valet att välja bort detta finns kanske det kan fungera att behålla dina filer, men jag skulle inte vara helt säker.

Det är hundra år sedan jag valde att uppgradera Windows 7 och då via webben, så jag kan inte med säkerhet säga hur det fungerar. Men jag skulle prova med setup-filen först och om det inte fungerar köra med den andra metoden.

 

 

3 KOMMENTARER

  1. du ska köra INIFRÅN win7 å välja uppgradera, kör du clean install försvinner allt vilket ja egentligen skulle rekommendera men SPARA undan alla viktiga dokument innan, för risken e stor att dina program inte kommer att funka i win10 om dom är för win7. risken med att uppdatera från win7 är att du kan få mycket registerfel som slöar ner datorn, en ren installation är alltid bästa valet, om du inte absolut måste spara ett program som inte går att få tag i nytt

  2. Det fungerar även fortfarande bra att uppgradera Windows 7 utan att köpa en ny Windows 10 licens. Ladda bara ner och kör det här verktyget från Microsoft på den här sidan,
    https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10
    Om man har en giltig Windows 7 licens så kommer den att aktiveras automatiskt för Windows 10 när installationen är klar och man har då en digital licens för Windows 10 för den datorn.
    I fortsättningen så kan man då installera om datorn direkt med Windows 10 utan problem.

  3. För att få över kanske 80% av alla installerade program, etc. så behöver man använda en programvara ämnad för detta. I praktiken behöver man använda ”Laplink PCmover professional”. Köp programmet, och installera det på Win 7-datorn. Skapa ”Imagefilen” på en USB-disk, etc. Installera Windows 10 på ett sätt som RADERAR Windows 7. Installare sedan programmet under Window 10, och ”importera imagefilen”. Det kommer över förvånansvärt många program samt såklart alla saker som ikoner på skrivbord, etc, etc. OBS! Notera att det skapas en särskild mapp (jag har glömt var, och vad den heter…) där program som under Windows 7 inte hade INSTALLERATS, och hamnat där program kan avinstalleras, repareras, etc. Dv.s MÅNGA program av typen ”verktygsprogram” behöver ingen installation, det är bara att skapa en mapp, och kopiera in ett antal filer där. Sådana program förstår sig ”Laplink PCmover professional” inte rikigt på. Men det är bara att testa att starta dem i den speciella mappstruktur där programmet har lagt dem. Om ett program fungerar, så är de bara att flytta mappen till önskad plats, och skapa en genväg till det. Notera att detta även kan vara en vettig sak. Dvs. man kommer att få ta ställning till om alla dessa program verkligen behövs. Jag har har STORA framgångar med detta progarm (även vid övergången från Windows XP till Win 7) och jag skulle ALDRIG ha uppgraderat min nuvarande dator från Windows 7 till Windows 10, utan att använda detta program.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här