Fråga

Jag har köpt en Windows 10 Pro-uppgradering via Datormagazin. Jag har en Windows7-dator som jag vill uppgradera till Windows 10. Jag vill naturligtvis behålla alla installerade program samt mina personliga filer.

Hur förfar jag då? Ska jag med ISO-filens hjälp via DVD eller USB-pinne starta från dessa och välja bort ”Clean installation” eller ska jag starta uppgraderingen inifrån Windows 7 med hjälp av setup-filen på DVD/USB?

Proman

Svar

Du bör inte starta datorn från DVD eller USB. Clean installation innebär att allting raderas. Om valet att välja bort detta finns kanske det kan fungera att behålla dina filer, men jag skulle inte vara helt säker.

Det är hundra år sedan jag valde att uppgradera Windows 7 och då via webben, så jag kan inte med säkerhet säga hur det fungerar. Men jag skulle prova med setup-filen först och om det inte fungerar köra med den andra metoden.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

6 KOMMENTARER

 1. du ska köra INIFRÅN win7 å välja uppgradera, kör du clean install försvinner allt vilket ja egentligen skulle rekommendera men SPARA undan alla viktiga dokument innan, för risken e stor att dina program inte kommer att funka i win10 om dom är för win7. risken med att uppdatera från win7 är att du kan få mycket registerfel som slöar ner datorn, en ren installation är alltid bästa valet, om du inte absolut måste spara ett program som inte går att få tag i nytt

 2. Det fungerar även fortfarande bra att uppgradera Windows 7 utan att köpa en ny Windows 10 licens. Ladda bara ner och kör det här verktyget från Microsoft på den här sidan,
  https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10
  Om man har en giltig Windows 7 licens så kommer den att aktiveras automatiskt för Windows 10 när installationen är klar och man har då en digital licens för Windows 10 för den datorn.
  I fortsättningen så kan man då installera om datorn direkt med Windows 10 utan problem.

 3. För att få över kanske 80% av alla installerade program, etc. så behöver man använda en programvara ämnad för detta. I praktiken behöver man använda ”Laplink PCmover professional”. Köp programmet, och installera det på Win 7-datorn. Skapa ”Imagefilen” på en USB-disk, etc. Installera Windows 10 på ett sätt som RADERAR Windows 7. Installare sedan programmet under Window 10, och ”importera imagefilen”. Det kommer över förvånansvärt många program samt såklart alla saker som ikoner på skrivbord, etc, etc. OBS! Notera att det skapas en särskild mapp (jag har glömt var, och vad den heter…) där program som under Windows 7 inte hade INSTALLERATS, och hamnat där program kan avinstalleras, repareras, etc. Dv.s MÅNGA program av typen ”verktygsprogram” behöver ingen installation, det är bara att skapa en mapp, och kopiera in ett antal filer där. Sådana program förstår sig ”Laplink PCmover professional” inte rikigt på. Men det är bara att testa att starta dem i den speciella mappstruktur där programmet har lagt dem. Om ett program fungerar, så är de bara att flytta mappen till önskad plats, och skapa en genväg till det. Notera att detta även kan vara en vettig sak. Dvs. man kommer att få ta ställning till om alla dessa program verkligen behövs. Jag har har STORA framgångar med detta progarm (även vid övergången från Windows XP till Win 7) och jag skulle ALDRIG ha uppgraderat min nuvarande dator från Windows 7 till Windows 10, utan att använda detta program.

 4. Har Datormagazin någon aktuell kampanj att köpa Windows billigt? Behöver endast den enklaste versionen till en liten extra minipc som används sporadiskt. Kör just nu Ubuntu på den men tycker det är ganska omständligt så vill skifta till Windows.

  • Jag känner inte till någon kampanj just nu. Men eftersom Windows 10 är vad man skulle kunna kalla en obegränsad testversion kan du installera och använda systemet utan att aktivera det. Microsoft begränsar dock vissa Windows-inställningar tills Windows är aktiverat. Dessa inställningar är mest relaterade till anpassning och egna val av utseende. Du får också stå ut med någon påminnelse ibland, men annars fungerar det.

 5. Hej och tack förslaget,
  Laddade ner Windows 10 och kör utan licens på extradatorn. Fungerar perfekt och hittills inget krav om licens. Kör ändå datorn mest offline så gissar att inte mycket händer framöver.

  Inser att att jag är medelålders och fast i gammalt tänk. Köpte min första dator tidigt åttio-tal, ingen hårddisk och har tyvärr glömt vad det operativsystemet hette. Blev dock MS-Dos för hela slanten i slutet av 80-talet och sedan kom Windows. Först som ett pålägg på MS-Dos för att sedan bli eget system. Har lagt mycket pengar på programvara till Microsoft så känns inte mer än rätt att få lite tillbaka.

  Det intressanta är att många av de gamla MS-Dos kommandona fortfarande används i Windows CMD. Även Linux använder CD.. och liknande. Gissar att de flesta ungtuppar inte har en aaaaniiiing om att vi körde programmen endast via kommandon. Inga musar eller annat fusk… Färgskärm tyckte jag verkade onödigt när det kom. Det fanns ju redan färg på skärmen. Grönt…

  God helg

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här