Sound Blaster GC7
5 / 6 Betyg
1 595 krPris
För
Mycket enkel hantering, gott om in- och utgångar, imponerade ljud och extremt användbara spelfunktioner, integrerad EQ för egen anpassning, programmerbara knappar
Emot
Plastig konstruktion, programmet låser sig bitvis i Windows, vi får inte med RCA eller XLR
Rekommenderas till
Som seriös gamer som ofta växlar mellan olika in- och ut enheter är Sound Blaster GC7 ett snudd på oumbärligt hjälpmedel till ett vettigt pris.

En Super X-Fi driven, funktionspackad, USB DAC för seriösa gamers

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Varje gång Creative lanserar en ny produkt under namnet Sound Blaster så kommer det utan tvekan med vissa förpliktelser. Detta då Sound Blaster som märke lanserade sitt första ljudkort redan 1989 och sedan dess mer eller mindre alltid lanserat topprankade ljud produkter som höjt ribban för både gaming och alla andra typer av underhållning. Vi vill redan här säga att trots att GC7 primärt är för gamers så är det en lösning som passar lika bra för dig som vill lyssna på musik eller se på film och detta oavsett om huvudkällan är en PC, Mac, konsol eller en mobil enhet.

DJ inspirerad layout

Sound Blaster GC7 är en förhållandevis liten enhet som bara mäter 47 x 114 x 173 millimeter och väger 280 gram vilket gör att vi kan placera den i princip var som helst. Till det yttre så är enheten tillverkad i en mattsvart plastbaserad box som trots att den kan upplevas lite billig ändå är förvånansvärt stabil. Den första tanke vi får när vi packar upp enheten är att den påminner om en minimal mixerlösning för mobila DJs då vi på enheten får två större rattar och en hel del knappar samtidigt som vi på baksidan finner ett stort utbud av ingångar.

Tittar vi närmare på dessa knappar, rattar och anslutningar så märker vi snabbt att GC7 är extremt lätt att använda och att Creative har lyckats mycket bra med att dölja och förenkla alla tekniska lösningar som modeller erbjuder på ett mycket bra sätt. Den vänstra ratten eller hjulet används för att justera enhetens volym medan den högra används för att justera balansen mellan spelljud och chat vilket gör att vi snabbt kan tysta ner effekter för att kunna fokusera på vad vårt team säger.

GC7 knappar
GC7 påminner lite om en mixar med sina rattar och multipla anslutningar

I mitten hittar vi vad Creative kallar för en EFX kontrollpanel som består av en mindre roterbar ratt, fem knappar och ett mittplacerad LED. Panelen används för att snabbt anpassa ljudet baserar på de fem knapparna som hanterar: Surround, Microphone, Bass, Treble, och SXFI. För varje val vi gör kan vi i nästa steg använda den lilla ratten och anpassa respektive nivå. Inställningsvalet visas i realtid på LED displayen.

Längst ner på enhetens ovansida så finner vi så ytterligare fyra runda knappar markerade med C1-C4 vilka är försedda med en mindre RGB ring runt om. Detta är fullt programmerbara knappar som vi från Creatives app, kallad just Creative App, kan koppla mot mer eller mindre vilka funktioner vi så önskar. Det kan gälla allt från att växla mellan olika in-och utgångar, byta låter eller ändra ljudprofiler baserat på vad vi för stunden gör, allt på ett mycket enkelt sätt.

Lättanvänd hubb

När vi kommer till in-och utgångar så är dessa primärt placerade på baksidan med följande portar: en 3,5 millimeters linje ut, en 3,5 millimeters mobile linje in, en optiks in och en optisk ut samt en USB-C. dessutom så finns här två reglage, ett för att välja olika anslutningslägen och ett för att justera anslutna hörlurars förstärkare effekt. Det enda som eventuellt kan sägas saknas är en RCA och/eller en XLR anslutning.

anslutningar GC7
Modellen erbjuder gott om både in- och utgångar och vi kan enkelt växla mellan de olika källorna

Till dessa så finns även på fronten en 3,5 millimeters anslutning för headset och en för en mikrofon samt av vi på vänster framkant hittar tre led kopplade till det val av läge som vi gjort via baksidans reglage för: PC, Konsol och Mobil. Dessutom så finns ett led som tänds när enheten avkodar Dolby Digital signal från den optiska ingången.

Trots att enheten är lätt att flytta med så skulle vi säga att det bästa alternativet är att ha GC7 stående på en plats med alla tänkbara anslutningar kopplade till det vi behöver så som: dator, konsoler och en eller flera högtalare / headsets och sedan bara växla önskad ingång mot rätt utenhet.

Vinnande ljudkvalité

Vi fortsätter med enhetens insida där vi ganska snabbt ser hur mycket teknik Creative tryckt in i GC7. I grunden hittar vi dubbla ljudprocessorer: SB-Axx1och Super X-Fi Ultra DSP som erbjuder en högsta uppspelnings kvalité för DSP på PCM 16 / 24-bit med 48, 96 eller 192 kilohertz eller via SPDIF på PCM 16 / 24-bitar och 48 kilohertz. Modellen stödjer både CrystalVoice och rekognoseringsläge samt SXFI Battle Mode och Scout Mode för att ge oss ovärderliga fördelar vid fram för allt FSP spelande.

GC7 gaming
Med SXFI Battle Mode och Scout Mode får vi ovärderliga fördelar vid fram för allt FSP spelande

Börjar vi med just de senare så får vi i spel en magiskt hög precision där vi i god tid innan vi ser fiender kan hör näst intill exakt varifrån de kommer och hur långt borta de är. På samma sätt så hör vi även varifrån skott från snipers kommer och kan därför snabbare hitta rätt gömställen eller andra sätt att slå ut dessa direkt.

Trots att vi från start upplevde en klar förbättring så var det först när vi efter en dryg veckas användning skulle koppla bort GC7 och spela på traditionellt sätt som vi verkligen insåg vilken oerhörd hjälp dessa lägen varit och har du inte testat så gör det direkt.

Men nu är detta som sagt inte bara en gaming DAC utan enheten gör även ett förstklassigt arbete med att skapa ett optimalt musik- och filmbaserat ljud med en mycket bra rumsuppfattning och en bred och ren ljudbild som verkligen lyfter ljudnivån för standardiserade intrigerade ljuslösningar i både stationära och bärbara enheter.

Den mest negativa del som vi upplever med enheten är att programvaran har låst sig några gånger och då även startar om vilket i sin tur har låst hela datorn för någon minut. Men detta skulle även kunna vara kopplat mot Windows11 då vi kör på en insiderversion.

GC7 App
Med hjälp av Creatives App så kan vi enkelt ställa in funktioner för knappar och även optimera ljudbilden och uppdatera firmware med mera.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Creative, www.creative.com
  • Cirkapris:  1 595 kr inkl. moms, 1 276 kr exkl. moms
  • Ljudprocessor: SB-Axx1, Super X-Fi Ultra
  • Ljudteknik:  CrystalVoice, Rekognoseringsläge
  • DAC: S/N 125 dB
  • ADC: 114dB
  • DNR: 116 dB
  • Mått: 47 x 114 x 173 mm
  • Vikt: 280 gram
  • Anslutningar: 1 x 3,5 mm Mikrofonutgångskontakt, 1 x 1/8″ Line In / Mobile, 1 x 1/8″ Line Out, 1 x 1/8″ 4-Pole Combo Jack, 1 x SPDIF In, 1 x SPDIF Out, 1 x Type-C
Sound Blaster GC7
5 / 6 Betyg
1 595 krPris
För
Mycket enkel hantering, gott om in- och utgångar, imponerade ljud och extremt användbara spelfunktioner, integrerad EQ för egen anpassning, programmerbara knappar
Emot
Plastig konstruktion, programmet låser sig bitvis i Windows, vi får inte med RCA eller XLR
Rekommenderas till
Som seriös gamer som ofta växlar mellan olika in- och ut enheter är Sound Blaster GC7 ett snudd på oumbärligt hjälpmedel till ett vettigt pris.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här