Den efterlängtade Linuxdistributionen Fedora 7 släpptes den sista maj, efter att ha blivit försenad ett par gånger.

Arbetet med att migrera de två paketförråden Core och Extras till ett enda tog längre tid än beräknat. Men nu är det ett enda paketförråd – som enligt utvecklarna innehåller över 7 500 paket.

De stora nyheterna i Fedora 7 är fönsterhanterarna Gnome 2.18 och KDE 3.5.6, möjlighet till ett snabbt byte av användare, stöd för så kallad hotplug av display-enheter samt ett nytt skrivbordstema.

På ett lite annorlunda sätt, från första meningens ”Howdy, kusiner” till sista styckets ”Oops, det verkar som att vi drack upp hela kannan” presenteras Fedora 7 med en genomgående humoristisk jargong. Till exempel uppmanar utvecklarna alla befintliga Fedora-användare att läsa den så kallade release-notes-texten ”för att förhindra baksmälla” vid en uppdatering.

Den humoristiska jargongen tros ha samband med kodnamnet till Fedora 7 – Moonshine. Amerikansk slang för hembränd alkohol.

Men bara för att Fedora 7 nu är klar stannar inte utvecklingen av – snarare tvärtom. Utkastet till lanseringsschemat skvallrar om att Fedora 8 beräknas komma i en testversion under sommaren, för att sedan lanseras den 31 oktober. Notera dock att dessa datum är högst preliminära.

Föregående artikelOFULLSTÄNDIG SÖKNING
Nästa artikel10 år och nya servrar
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här