Western Digital har introducerat en serie miljövänligare hårddiskar med 40 procent lägre energiförbrukning än likvärdiga produkter.

Greenpower-familjen kommer att bestå av hårddiskar för såväl företags- som konsumentmarknaden och med lagringskapaciteter från 320 gigabyte upp till 1 terabyte. Den första Greenpower-produkten, WD Caviar GP, är är planerad att släppas i slutet av juli i en extern hårddisk i Mybook-serien.

En 3,5-tums hårddisk för stationära persondatorer släpps i augusti och SATA-hårddiskar för företagsdatorer och konsumentelektroniska produkter kommer också att släppas under årets tredje kvartal.

Western Digital uppskattar att hårddiskar i Greenpower-familjen kan reducera elkostnaderna per hårddisk och år med runt 70 kronor. I en serverhall med 10 000 hårddiskar blir besparingen runt 700 000 kronor per år och samtidigt minskas koldioxidutsläppen med 600 ton årligen.

Som ett konkret exempel på den nya hårddiskseriens energieffektivitet nämner Western Digital att en Greenpower-disk på 1 terabyte förbrukar 5 watt mindre effekt än en konventionell hårddisk med samma lagringskapacitet, som förbrukar runt 13,5 watt.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här