I Vaio-serien med bärbara datorer har Sony lanserat tre nya modellfamiljer.

Vaio Z11 är en mycket lätt och stryktålig dator för proffsanvändare, SR19 är en mångsidig och funktionsrik dator för både arbete och spel och FW är en multimediedator med integrerad Blu-ray-brännare.

Gemensamt för de nya Sony Vaio-datorerna är bland annat att de är baserad på Intel Core 2 Duo-processore och att de har en ny tangentbordslayout med tydligt separerade tangenter och lätt konkava tangentoppar.

Den stryktåliga Z11-datorn väger under 1,25 kilo och har ett kolfiberbaserat hölje. Bildskärmen är 13,3 tum stor med upplösningen 1 600 x 900 bildpunkter och den ska ha en korrekt färgåtergivning som motsvarar hela NTSC-formatets rymd.

Datorn har dubbla grafikkretsar, Nvidia Geforce 9300 M GS och integrerad Intel-grafik. När de integrerade Intel-kretsarna används kan datorn få batteridrifttider på upp till fem timmar. Vaio Z11 kostar cirka 22 000 kronor inklusive moms.

Även Vaio SR19 är utrustad med en 13,3-tumsskärm, men med upplösningen 1 280 x 800 bildpunkter. Utmärkande för den här bärbara datorn är att den ska kunna användas för både arbete och underhållning. Därför är den utrustad med en omkopplare som snabbt och enkelt ändrar datorns inställningar för nytta eller nöje. Den 1,9 kilo tunga datorn är även utrustad med fingeravtrycksläsare och en integrerad Motion-Eye-kamera som uppges göra datorn perfekt för videokonferenser. Cirka 15 000 kronor inklusive moms tycker Sony att Vaio SR19 ska kosta.

I Vaio FW-serien ingår kraftfulla, bärbara underhållningsdatorer. Bildskärmstorleken är 16,4 tum och upplösningen 1 600 x 900 bildpunkter och grafikkretsarna har Sony hämtat från ATI. Förutom att de valda komponenterna ska ge full rättvisa åt HD-videomaterial, har Sony äv en satsat på god ljudkvalitet. De inbyggda högtalarna i kombination med Dolby Sound Room-teknik ska ge datorn kapacitet att återge ljud med en kvalitet som inte står mindre hemmabiosystem efter. Även Vaio FW-datorerna har integrerade Motion Eye-kameror och som vi inledningsvis nämnde, så ska de kunna fås med integrerade Blu-ray-brännare. Från cirka 10 000 upp till cirka 15 000 kronor inklusive moms kostar datorerna i Vaio FW-familjen.

Av: Mats Andersson

imagecreate imagecreate

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här