På lördag är det inte bara den 19 september – det är även Software Freedom Day, en dag då fri mjukvara uppmärksammas över hela jorden. För tredje året i rad kommer Svenska Linuxföreningen att dela ut Linuxskivor på gator och torg i Stockholm.

Svenska Linuxföreningen skriver i ett pressmeddelande att de vill sprida kunskap om Linux och få fler att prova på hur enkelt och bekvämt fri mjukvara kan vara. På lördag sker aktiviteter i Stockholm, Örnsköldsvik, Gävle och Sundsvall. Den utdelade Linuxskivan är av typen Live-CD/DVD och således direkt körbar i datorn. Bland de distributioner som delas ut ingår Fedora, Ubuntu, Mandriva och OpenSuse.

– Det är en kul grej att en dag om året gå runt på stan, dela ut Linuxskivor till de som kanske aldrig själva tänkt prova på Linux och nu får chansen, säger Anders Lindbäck, ordförande i Svenska Linuxföreningen.

Roger Sinel, projektledare för Software Freedom Day 2009 i Stockholm, har sitt mål med dagen klart:
– Jag tänker lämna en skiva till IT-ministern Åsa Torstensson, så även hon får chansen att köra Linux, säger han.

Enligt Svenska Linuxföreningen handlar fri mjukvara i grunden om att berika användaren och ställa användaren av datorerna i centrum och ge dem fyra friheter – bestämma hur de vill använda sina datorprogram, lära sig hur deras datorprogram fungerar, anpassa programmen så de fungerar ännu bättre samt sprida dessa förbättringar vidare till andra användare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här