Gratismjukvaran OpenOffice är här i en ny version. 3.1-uppdateringen av programsviten innehåller bland annat en halv miljon fräscha kodrader som enligt utvecklarna ska förbättra grafiken avsevärt.

Vi lyssnar på våra användare och gör förändringar därefter, säger OpenOffice-utvecklarna och lanserar version 3.1 av sin Microsoft Office-konkurrent.

Användarna har bland annat haft möjlighet att rösta på sina önskefunktioner i OpenOffice. Det har legat till grund för utvecklarnas att-göra-lista inför den nya uppdateringen. I ordbehandlaren handlar det bland annat om en ny ”konversationsvy” i kommentarerna av dokument och en förbättrad grammatikkontroll.

Kalkylprogrammet Calc har bland annat ett nytt zomreglage och låter användaren byta namn på kalkylblad genom ett dubbelklick. Du som gillar diagram och grafer får större möjligheter placera axlar och välja hur programmet Chart ska hantera enstaka data som saknas i en serie.

Men den kanske största omarbetningen hittar vi på grafik-sidan. ”Tekniknördar kallar det anti-aliasing – användare lär bara uppskatta hur mycket krispigare bilden blir på skärmen” skriver utvecklarna som uppger att de lagt till en halv miljon kodrader för bättre grafik.

Förutom den generella förbättringen har de även ändrat hur bilder visas när de dras över skärmen från en plats till en annan och förfinat utseendet på markerad text.

Från och med nu finns även en feedback-funktion som samlar information om hur användarna nyttjar programmen. Den är avaktiverad som standard, så du som vill bidra med din användardata måste själv aktivera funktionen.

Du kan ladda ned nya OpenOffice 3.1 här: http://download.openoffice.org

Mer information om nyheterna i version 3.1 hittar du här: www.openoffice.org/dev_docs/features/3.1/index.html

Uppdatering:
Som Bengt Sundvall skriver i kommentaren nedan finns OpenOffice 3.1 inte på svenska i skrivande stund. Men med lite tur dyker den upp redan i morgon, den 14 maj. http://sv.openoffice.org

imagecreate imagecreate

Föregående artikelKan inte läsa skivor
Nästa artikelGoogle lanserar nya sökverktyg
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här