Den tyska datortillverkaren Shuttle har lanserat en strömsnål nettop som kör Linux. Modellbeteckningen är X270V och distributionen är OpenSuse 11.

En funktion som Shuttle speciellt lyfter fram är användarvänligheten, i form av att Linuxsystemet är förinstallerat och att konfiguration görs med några steg vid första starten. För att möta individuella behov finns dessutom en enklicksinstallation från OpenSuses webbplats, vilket expanderar programpaketen.

Att hela datorpaketet är fyllt med energieffektiva komponenter är givetvis också något som företaget belyser. Att operativsystemet är Linux gör dessutom sitt till i strömbesparingen, menar företaget.

– De resurssnåla kraven för Linux är idealiska för nettop-enheter, säger Tom Seiffert, chef för Marketing & PR på Shuttle.

Den lilla datorlådan, som har en volym på bara ett par liter, innehåller mobila och energisnåla komponenter inkapslat i ett svart chassi. Inuti X270V finns bland annat en Intel Dual-Core Atom 330-processor med vardera kärnas klockfrekvens 1,6 gigahertz. Upp till två gigabyte DDR2-minne kan datorn utrustas med. Andra specifikationer är gigabit-nätverk, 6-kanals ljud och sex stycken USB-portar.

Trots den snåla energifaktorn har företaget inte angett några värden på hur många watt datorn drar vid full drift. Shuttle X270V finns tillgänglig från specialiserade återförsäljare eller via Shuttles webbaserade systemkonfigurator (se nedanstående länk). Cirkapriset är 4 200 kronor inklusive moms (299 Euro) men exklusive frakt.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här