Prisvärda och erbjuder bra ljudkvalitet, dock med begränsad brusreducering.

Ett par hörlurar som av någon anledning har sjunkit kraftigt i pris under det senare halvåret. Från att ha haft prislappar på över 2 000 kronor, finns de nu för att tillgå för cirka 1 300 kronor.

De väger 340 gram vilket innebär att de klassar in bland de tyngsta i detta jämförande test. Fast trots sin tyngd är de bekväma, passformen är god och de ger bra passiv brusreduktion. Då det finns viss flexibilitet i kåpornas fästpunkter sitter dessa bra oavsett huvudform. Däremot är kåporna i sig aningen för små för att passa över örat på alla. De med lite större öron får se dem en aning klämda.

Backbeat Pro har ett integrerat, laddningsbart batteri som räcker i cirka 21timmar. En smart funktion som sparar batteri är den automatiska pausfunktionen. Denna stoppar inte bara den strömmande musiken utan även brusreduktionen, så fort du tar av dig hörlurarna.

Ett annat plus är användningen av Bluetooth version 4, klass 1. Detta ger en (teoretisk) trådlös räckvidd på 100 meter. Nu ska vi i ärlighetens namn säga att du inte kan strömma musik på det avståndet, men det gick att både lyssna på musik och ta emot samtal på betydligt längre avstånd än med traditionell klass 2-anslutning.

Du hanterar allt via kåporna. Där kan du aktivera såväl mikrofon som aktiv brusreducering. Det medföljer även en traditionell audiokabel, men denna är anpassad för Iphone. Grundläggande funktioner som att svara på samtal och starta/stoppa musik fungerar med alla telefoner, men på en Iphone fungerar även justering av volym och kommunikation med Siri.

Hörlurarna erbjuder en aning passiv brusreduktion och godkänd aktiv reduktion. Det som framför allt dämpas är de höga tonerna. De lite dovare tonerna släpps dock igenom, kanske för att kåporna inte slöt så tätt runt öronen.

Ljudkvaliteten är inte precis i toppklass men sett till prislappen finns det inte så mycket att klaga på. Det som saknas är topparna i det höga registret, sedan kunde vi spåra lite svagheter i mellanregistret. På det stora hela blir dock betyget godkänt. Du får anstränga dig en smula för att hitta dessa brister.

Test: Plantronics Backbeat Pro
4 / 6 Betyg
För
Prisvärda och med mycket bra räckvidd. Enkel hantering av inställningar.
Emot
Begränsad brusreduktion. En aning trånga kåpor.
Rekommenderas till
Prisvärda hörlurar om du inte är ljudkonnässör eller lyssnar i stökig omgivning.

Tillverkare: Plantronics, www.plantronics.com – Cirkapris: 1 290 kr inkl. moms, 1 032 kr exkl. moms – Brusreduktion: Aktiv – Batteritid: 24 timmar – Impedans: XX ohm – Känslighet: 103 dB – Frekvensomfång: 20Hz -20kHz – Vikt: 340 gram (XX=Uppgift saknas)

Sidor:

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här