Ordet flaggskeppstelefon börjar bli lite urvattnat, men den senaste från vårt östra grannland är både snygg och kraftfull.

Finska HMD Global tillverkar Android-telefoner under den välbekanta etiketten Nokia och har tidigare utkommit med telefoner med namnen Nokia 3310, Nokia 6, Nokia 5 och Nokia 3. Nu har man presenterat värstingtelefonen Nokia 8.

Dubbla sim-kort för den som vill – och kan tänka sig att leva utan minneskort

Nokia 8 har en 5,3-tums QHD IPS-skärm infattad i Gorilla Glass 5 och en Qualcomm Snapdragon 835-processor parad med fyra gigabyte arbetsminne och 128 (endast färgen Gloss Blue) eller 64 gigabyte (alla andra färger) lagringsminne. En microSD-plats finns för expansion, USB 3.1 typ C för laddning och dataöverföring, ett 3 090 milliamperetimmars batteri och en dubbel nano-SIM-kortplats – den andra SIM-platsen dubblerar som microSD-platsen.

Tre kameror på 13 megapixel vardera

Telefonen har tre 13-megapixelkameror, där den bakre enheten kombinerar en fullfärgssensor med en monokromatisk sensor med av 2.0-bländare, 76,9-graders synfält, optisk bildstabilisering i primärlinsen, 4K-inspelning och en dubbeltonsblixt.

Den framåtvända kameran är också på 13 megapixel med bländare 2.0 och ett 78,4-graders synfält. Liksom Nokias äldre Windows-telefoner använder den nya enheten Carl Zeiss-optik. Telefonen är klassad i IP54 och annonseras som ”stänksäker”.

Telefonen levereras med Android 7.1.1 med minimala anpassningar, precis som andra Nokia-enheter

Telefonen levereras med Android 7.1.1 med minimala anpassningar, precis som andra Nokia-enheter och kommer att vara tillgänglig i färgerna Gloss Blue, Tempered Blue, Steel och Polished Copper. Priset är satt till 600 euro, men det är inte känt när och om den kommer till Sverige.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här