Utmarkelse toppklass webbVärldens bästa datorplatta kommer från Apple, men den är ändå inget givet köp. Inte ens för en inbiten OS X-/IOS-användare som undertecknad.

De senaste veckorna har Ipad Pro och jag försökt hänga så mycket som möjligt. Den nya datorplattan har följt med mig på jobbet på redaktionen, på jobbet under den så kallade semestern och i soffan på kvällen när jag slösurfat istället för att gå och lägga mig i tid.

Tyvärr ingen penna på köpet

Apples digitala penna har också hängt med förstås, den har varit en klar favorit för undertecknad ända sedan lanseringen och är en given uppgradering för dig som redan äger en Pro-platta eller funderar på att köpa en. Pennan kostar en dryg tusenlapp, men är en bättre investering än Apples smidiga tangentbord som kostar närmare det dubbla, eller det nya läderfodralet som kostar cirka 1 700 (!) kronor.

I och med nya IOS 11 blir Pro-plattan mer kompetent än någonsin.

Det förstnämnda är visserligen förvånansvärt bra med tanke på hur tunt det är – jag använder det i skrivande stund, bokstavligt talat – men jag saknar bakgrundsbelysning. Personligen skulle jag satsa på en tredjepartslösning som Logitechs Create för Ipad Pro. Det har både bakgrundsbelysning och agerar skydd för plattans fram- och baksida.

Läderfodralet är fint och välgjort och har en smart plats för pennan som annars är alldeles för lätt att tappa bort (jag är inne på min andra), men prislappen avskräcker som sagt.

Liknar en dator allt mer

Jag har använt Apples datorplattor mer eller mindre sedan de lanserades. Sakta men säkert har både IOS och applikationer utvecklats för att klara mer och fler arbetsrelaterade uppgifter. I och med nya IOS 11 blir Pro-plattan mer kompetent än någonsin. Uppdateringen är en minst lika stor förbättring som det nya A10X-chippet.

LÄS OCKSÅ: Nya Ipad Pro – mer datorlik än någonsin

Jag installerade betaversionen så snart den blev tillgänglig och kortfattat handlar det om ett nytt sätt att hantera filer, möjligheten att köra flera program intill eller ovanpå varandra och en bättre synkning  mellan platta och dator. (Du hittar en komplett genomgång av IOS 11 på sidorna 46- 47 i DMZ 9-2017.) Glappet mellan Apples arbetsplatta och datorer är alltså mindre än någonsin. Men för min del är det fortfarande för stort för att jag ska kunna lämna datorn hemma och enbart förlita mig på paddan.

 

IOS11
Med en ny docka och ett nytt kontrollcenter i IOS 11 är det enklare än någonsin att hantera appar och inställningar i din Ipad.

 

Jag vill. Jag försöker. Men jag kan inte. Och det är oerhört frustrerande. Om jag skulle köpa en ny bärbar dator i dag är det inte omöjligt att jag byter tillbaka till Windows och satsar på en Microsoft Surface Book eller någon annan liknande Windowsbaserad enhet. Då får jag både arbetsdator och -platta i ett.

För att spara på batteriet sänker plattan frekvensen automatiskt när du till exempel läser

När jag ger upp tanken på att Ipad Pro är en enhet som ska klara allt och istället fokuserar på vad den faktiskt kan blir den genast mycket bättre.

Skärmen är verkligen suverän och responsen i pennan har förbättrats märkbart tack vare skärmens ökade uppdateringsfrekvens på upp till 120 hertz. För att spara på batteriet sänker plattan frekvensen automatiskt när du till exempel läser, och att jobba en dag utan att ladda enheten brukar inte vara några problem. Så snart du pressar det nya chippet under en längre tid gör du dock bäst i att ha laddaren i närheten eller ett rejält batteripack.

Skärmen ännu bättre

Precis som tidigare är skärmen en av Ipad Pros stora styrkor. Upplösningen i 12,9-tummaren ligger på 2 732 x 2 048 pixel och ljusstyrkan på 600 candela per kvadratmeter. Så länge du undviker direkt solljus kan du faktiskt använda plattan utomhus även på sommaren utan några större problem.

Redan förra versionen av Ipad Pro gjorde att jag flyttade den absoluta merparten av mitt bildbehandlande från Lightroom i datorn till Lightroom för IOS. Nu känns det ännu mer naturligt. Att vår testplatta dessutom rymmer hela 512 gigabyte gör det enklare att använda den som mellanlagring av raw-filer och filmer än datorn som bara har 256 gigabyte.

Det nya A10X-chippet är snabbt som tusan och prestandan är aldrig något problem, datorplattan hanterar allt vi slänger på den vare sig vi pratar om grafiktunga spel eller applikationer. Även kameran är riktigt bra. Därför får Apple Ipad Pro 12,9 tum utmärkelsen Toppklass. Rent storleksmässigt är dock den mindre 10,5-tumsmodellen en vettigare följeslagare för min del. Den är dessutom dryga tusenlappen billigare.

Av Anders Öhman

Test: Apple Ipad Pro 12,9 tum
5 / 6 Betyg
För
Suverän skärm. Bra prestanda. Bra operativsystem.
Emot
Dyr. Plattan kan fortfarande inte ersätta din bärbara dator.
Rekommenderas till
Till dig som vill ha den bästa datorplattan på marknaden och är beredd att betala för det.

 

 

Tillverkare: Apple, www.apple.com
Cirkapris: från 8 950 kr inkl. moms, 7 160 kr exkl. moms
Annons: Se aktuellt pris på Netonnet
Skärm: 12,9 tum, 2 732 × 2 048 pixel
Punkttäthet: 264  pixel per tum
Processor: A10X Fusion-chip med M10-coprocessor
Kamera: 12 megapixel
Mått: 305,7 x 220,6 x 6,9 mm
Vikt: 692 g

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här