Dubbla kameror, en ny krets och ett riktigt tangentbord med styrplatta. Det är de största nyheterna med nya Ipad Pro som Apple lanserar den 25 mars.

Apple släpper en ny Ipad Pro och en ny Macbook Air. Här kikar vi närmare på den förstnämnda.

LÄS OCKSÅ: Apple lanserar Iphone 12 och Homepod Mini

Datorplattan är laddad med tillverkarens nya A12Z-chip och har fått en ny kameralösning och mikrofoner i ”studiokvalitet”. Ja, det mesta är proffsklassat om man ska tro tillverkaren. Allt från kameror, sensorer, prestanda, högtalare och skärmen.

När den första versionen av Ipad Pro släpptes visade den på massor av potential, men var laddad med en version av IOS som inte utnyttjade plattan fullt ut. Sedan dess har Apple fortsatt att fila på operativsystemet, som nu kallas Ipad OS, för att dra nytta av möjligheterna med företagets datorplattor. Och nu börjar vi närma oss en punkt där en Ipad allt oftare kan ersätta en bärbar dator. Nya Ipad Pro verkar sudda ut gränsen ytterligare.

Med massor av kraft

Att filma och redigera 4K-filmer i nya IPad Pro ska inte vara några problem, eller designa 3D-modeller. Apple uppger att det nya A12Z-chipet, som har en grafikdel med åtta kärnor och en ny värmeavledande design, ska leverera mer kraft än någonsin. Ungefär som vanligt när en ny datorplatta uppenbarar sig på marknaden. Intill kameralinserna, en ultravidvinkel och en vidvinkel, hittar vi dock en helt ny lösning. Där sitter nämligen en så kallad LIDAR-skanner som kan mäta avståndet till objekt upp till fem meter från plattan. Den ska vara snabb som tusan (Apple pratar om nanosekunder) och göra det möjligt att kombinera data från kamerorna och datorplattans rörelsesensor för att skapa nya AR-möjligheter (förstärkt verklighet) via Ipad OS ramverk ARKit. Givetvis gör den nya LIDAR-skannern även att enkla avståndsmätare i plattan får en högre precision.

Nya Ipad Pro
Apple lanserar en ny Ipad Pro och ett nytt tangentbord med styrplatta.

Ipad Pro får nytt tangentbord med styrplatta

Den kanske häftigaste nyheten är dock inte datorplattan i sig, utan ett nytt tangentbordsfodral kallat Magic Keyboard. Lösningen har inbyggd USB-C-anslutning för laddning och tillbehör och fästs med magneter på baksidan av datorplattan som sedan kan justeras i olika vinklar för bästa läsbarhet.

Tangentbordet har dessutom försetts med en styrplatta (stöd kommer i senaste versionen av Ipad OS). Apple uppger att lösningen inte kopierats från Mac OS utan utvecklats från grunden. Om det är bra eller dåligt återstår att se. Styrplattan i Apples bärbara är bäst på marknaden av de bärbara datorer vi testat genom åren, så företaget har en hel del att leva upp till.

LÄS OCKSÅ: Logitech släpper tangentbord för Ipad pro

Tangentbordet är för övrigt bakgrundsbelyst, en till synes enkel funktion som vi verkligen saknat i Apples tidigare Ipad-tangentbord (som dock kommer att fortsätta säljas). Även du som har en bra fingersättning och kan skriva utan att titta på tangenterna har nytta av att de är upplysta, åtminstone när det är dags att skriva specialtecken av olika slag. Tyvärr släpps Magic Keyboard på marknaden först i maj. Och så kostar det en hel del.

Skärmen i nya Ipad Pro verkar lika trevlig som vanligt

Precis som tidigare släpps nya Ipad Pro i två skärmstorlek, 11 tum och 12,9 tum. Skärmen har P3 wide color-stöd och en uppdateringsfrekvens på upp till 120 hertz.

Allt har sitt pris

Apples nya proffsplatta kostar en hel del. Den enklaste modellen, 11-tummaren med 128 gigabyte lagringsutrymme, utan e-SIM, kostar strax under 10 000 kronor. Grundpriset för 12,9-tummaren är cirka 12 500 kronor.

Om du maxar lagringen till en terabyte och lägger på e-SIM kostar modellerna cirka 17 800 kronor respektive 20 300 kronor.

Det nya tangentbordet väntas kosta någonstans kring 2 500 – 3 000 kronor.

 

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här