Fråga

Jag har ett Asus M3N-HD/HDMI-moderkort och Windows 10 Pro. Jag har aldrig använt HDMI-uttaget då jag haft en tjock-TV. Nu har jag skaffat en platt-TV och tänkte att jag skulle koppla in en HDMI-kabel mellan den stationära datorn och TV:n, men ingen bild.

Det står NO INPUT SIGNAL. Jag har testat att leta efter drivrutiner för detta, men hittar inga som fungerar med Windows 10. Skulle behöva hjälp med detta stora problem. Jag vore väldigt tacksam om ni kan lösa detta, jag är duktigt frustrerad.

Mats Paulsson

Svar

Du ska inte behöva några drivrutiner för detta. Däremot måste du ställa in Windows att skicka bilden till TV:n. Högerklicka på skrivbordet och välj Bildskärmsinställningar. Fönstret Visningsalternativ öppnas.

Överst ska du se två bildskärmar. Din vanliga skärm har nummer 1 och TV:n har nummer 2. Klicka på skärm 2 och rulla ned en bit. Under rubriken ”Flera bildskärmar” ska du nu kunna välja att antingen duplicera ditt vanliga skrivbord till den nya skärmen eller att utvidga skrivbordet.

Det senare innebär att du kan visa annat innehåll på TV:n än på din bildskärm. Muspekaren kan föras från den ena skärmen till den andra. Du kan justera skärmarnas inbördes position genom att dra och flytta de numrerade skärmarna i inställningarna.

Glöm inte att också ställa in TV:n att ta emot signal från den HDMI-ingång du valt. Det görs oftast från fjärrkontrollen med en knapp som heter Source.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

  1. Kolla också så att HDMI-kabeln är rättvänd. Det enda jag behövde göra, var att sätta kontakten det stod ”Till TV” rätt från datorn sett. Några andra inställningar har inte jag gjort, för titta på min platt-tv via datorn!

  2. Kan även vara att man behöver ändra vilka utgångar som ska vara aktiva i BIOS. Råkat på det själv när hdmi var aktiv men inte DVI som jag skulle använda då.
    Fick gå med VGA för ändra i BIOS och sen funkade DVI. Så kan vara omvänt nu.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här