Fråga

Jag har köpt en liten minidator på 11 x 11 centimeter med en Intel Atom Z8350, två gigabyte internminne och 32 gigabyte flashdisk, Wi-Fi, USB-portar och HDMI, allt för 830 kronor.

Windows 10 var förinstallerat på den och det fungerar utmärkt bra. Det är bara ett problem, ingen aktiveringskod följde med.

Jag finner det orimligt att köpa ett operativsystem för 1 300 kronor till en 800 kronors dator. Hade inte Microsoft ett förenklat förfarande för IoT och minidatorer eller har man lämnat över segmentet helt till fria programvaror?

Leif Eriksson

Svar

Jag vet ju inte vad det är för minidator du köpt, kan det vara en Z-83V, möjligen? Hur som helst låter 830 kronor som ett mycket lågt pris, har du köpt den begagnad eller via Ebay eller liknande?

Det är nog svårt för en försäljare att inkludera ett licensierat Windows för det priset, men har man gjort sken av att så är fallet är det säljaren du ska reklamera till.

Annars återstår att bita i det sura äpplet eller fortsätta att köra utan att aktivera Windows – nästan allting fungerar ändå, bortsett från irriterande påminnelser.

Det där är ju en fullfjädrad dator, ingen IoT-pryl, så det är ett riktigt operativsystem som gäller. Du tänker säkert på Windows 10 IoT Core, men det saknar gränssnitt. Windows 10 IoT Enterprise har både gränssnitt och stöd för riktiga program, men kostar pengar och licensieras bara till tillverkare.

 

 

5 KOMMENTARER

 1. En Z8350 tar inte Microsoft någon licens för när man kör Windows på dem. Alla små processorer som är tänkta för just små enheter där Intels mindre processore som typ Z8350 används är licensfria från microsoft. Detta för att man skall kunna bygga sådana datorer eller telefoner eller plattor utan att belastas av en dyr Windows licens. Det är för att möta upp konkurrensen mot framför allt Android Microsoft infört detta sedan ett par år.
  Så för denna typ av processor är det gratios att köra Windows 10.

  • Har du någon källa till det? Det enda jag kan hitta är att små, svaga datorer som uppfyller vissa förutsättningar i fråga om mängden minne och lagring kan få väldigt billiga licenser (typ 30 dollar). Men då är det fortfarande tillverkaren som måste leverera förinstallerat. Inte så att vem som helst kan installera Windows 10 och automatiskt aktivera det.

  • Det finns på marknaden ASUS PC-stick, och Intel tillverkar liknande datorer med HMDI inpluggning i TV.
   Fungerar utmärkt om man utökar minnet med SD minne. Grafiken är väl sisådär men om man har en liten skärm så går det utmärkt att arbeta med den. Utrustade med Windows 10 och den uppdateras vid varje uppdatering.
   Priset på enheten var för tre år sedan ca 1200:-

 2. Vad är egentligen problemet? ”Windows 10 var förinstallerat på den och det fungerar utmärkt bra.”
  Är Windows 10 redan aktiverad, då behövs inte någon produktnyckel för att t ex formatera och ominstallera datorn.
  Bara en fundering!

 3. Köpte en liknand ”mediadator” för ett år sedan. Den tutar och går. Bara att vara försiktig med minnesavändbingen, 32 GB. Licensen hanteras i microsofts databas. Du ser den aldrig.

  Man hittar numera datorer med upp till 8 GB minne och 128 GB SSD och N4200 processor för ung 2000 kr. Vet inte om licensen ingar oficiellt

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här