Hem Artikel Nyheter Kinesiska köpare av mobiltelefoner tvingas till ansiktsavläsning

Kinesiska köpare av mobiltelefoner tvingas till ansiktsavläsning

2

Den kinesiska regimen har nu tagit nästa steg för att kunna massövervaka sin befolkning. Alla som köper en ny mobiltelefon tvingas nu till att låta sitt ansikte läsas in och lagras av staten.

Den som vill köpa en ny mobiltelefon eller ett sim-kort från en av landets mobiloperatörer behöver nu inte bara betala för nöjet – de måste också identifiera sig på fler sätt än ett. En ny lag kräver nämligen att kunden utöver att betala för produkten nu också måste låta sitt ansikte läsas av för att på så sätt knyta produkten till kundens verkliga identitet.

Den kinesiska regimen motiverar lagen med att de vill ”skydda legitima rättigheter och intressen för alla som visas i cyberrymden” genom att knyta användandet av dessa produkter till en kund som därför får det svårare att agera på Internet under ett alias eller på annat sätt försöka skydda sin identitet. Händelsevis blir det också enklare för staten att övervaka sina medborgare ytterligare.

Kina försöker via landets teknikbolag också exportera den teknik som används för att läsa av ansikten. Företagen försöker via lobbying i FN skapa standarder för hur ansiktsigenkänning ska fungera i framtiden och därmed också kunna bli en stark spelare på marknaden för produkter som gör detta möjligt.

2 KOMMENTARER

  1. Hej Tore,

    Jodå, det är sant. En god vän till mig var nere i Kina nyligen och fick be sin kinesiske vän att köpa ett SIM-kort åt honom för att slippa få sitt egna ansikte ”inscannat”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version