Hem Fråga experten Vågutbredningen för Wi-Fi

Vågutbredningen för Wi-Fi

0

Fråga

Nya routrar har ofta en massa antenner, hur sker vågutbredningen? Man skulle gissa att det sker i horisontalplanet? (Svårt att tro att den är rundstrålande.)

Jag har en villa med tre våningar och är mest intresserad av utbredningen i vertikalplanet. Skulle det hjälpa att ställa routern på högkant?

Johan

Svar

Detta är inte en helt enkel fråga att besvara, det beror nämligen på antennen och det finns många olika varianter. Om du talar om en router med antennerna på utsidan sker den största vågutbredningen i ett plan vinkelrätt mot antennen, även om den också går i övriga riktningar. Tänk dig en tillplattad boll.

Med en sådan router kan du alltså vika antennen vågrätt för att få bättre signal uppåt eller nedåt. Med flera antenner kan du ställa dem i olika riktningar för optimal mottagning överallt. Men det gäller också att tänka på att vissa antenner är för 2,4 gigahertz och andra för 5 gigahertz. Så det finns utrymme för lite experimenterande.

Det blir dock allt vanligare med interna antenner i moderna routrar. Dessa består ofta bara av kopparbanor på kretskortet och går då förstås inte att rikta. Eftersom du inte vet hur de sitter kan det löna sig att prova med routern i olika positioner.

Det hela kompliceras ytterligare av att senare 802.11-standarder och därmed också många routrar har stöd för strålformning (beamforming), vilket enkelt uttryckt innebär att routern kan koncentrera sin signal mot en viss mottagare om denna också har stöd för det.

 

 

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version