Fråga

Hej! När jag startar min Dell Dimension 8300 Series kommer det upp ett felmeddelande som säger ”SATA Secondary Driver Not Found”. Vad menas med detta? Detta inträffar alltså när datorn startar.

Jag har försökt komma igång i felsäkert läge och till och med testat att starta med Windows-skivan, men inget hjälper. Datorn startar bara om när jag trycker på Continue. Jag kommer alltså inte in i Windows.

Det konstiga är att när jag kollar i BIOS står det att ”cd-rom driver not found”. Jag antar att det är orsaken till att det inte går att starta med Windows-skivan. Men vad jag inte förstår är varför CD-enheten inte hittas. Jag har testat att byta signalkabel och till och med prövat att koppla in en NEC DVD-brännare i datorn istället för Dells cd-läsare, men inte heller då hittar den CD-enheten. Både cd-läsaren och DVD-läsaren har ström.

Hårddisken är tagen direkt från en annan dator med den datorns drivrutiner och Windows XP Home installerat. Kan det vara felet? Det borde väl ändå gå att komma in i Windows även om det när operativsystemet väl har startat kan krångla med drivrutinerna?

Svar

Nej, du kan inte flytta en hårddisk med Windows installerat från en dator till en annan och räkna med att det går att starta operativsystemet. Du måste göra en reparationsinstallation av Windows innan det över huvud taget kan fungera.

För detta krävs en Windows originalskiva tillhörig den Home-installation du har på hårddisken. Starta med skivan, hoppa över det första valet att reparera och gå vidare till installation av Windows. Där väljer du att reparera befintlig installation. Detta korrigerar Hardware Abstraction Layer (HAL), så att Windows fungerar i det nya systemet. Har du bara en OEM-skiva finns inte den möjligheten, utan då återstår att installera om hela Windows.

Problemet här är ju dock också att datorn inte hittar CD-läsaren. Felmeddelandet antyder att cd-enheten är ansluten med SATA, men det kan väl inte stämma för en så pass gammal dator? Men förmodligen kommer väl det meddelandet inte från BIOS, utan först när Windows börjat starta? I så fall är det väl så att hårddisken kommer från en dator med SATA?

Jag tror att du helt enkelt inte använder korrekt metod för att starta från skivan. Något Continue-val brukar inte finnas. Dessutom innehåller BIOS inte någonting om ”driver”, som ju betyder drivrutin.

Vad du ska göra är att antingen ställa om BIOS till att alltid starta från CD-enheten (görs under ”Boot”) eller välja att göra det tillfälligt. De flesta BIOS har ett val för det senare, som du når genom att trycka ner antingen F8- eller F12-tangenten under datorstarten. Detta tar dig till en ”Boot menu” där du kan bläddra mellan olika enheter att starta från.

Föregående artikelStänga av RAID
Nästa artikelFamlar i mörker
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här