Apple öppnar en programbutik för Mac och förhandsvisar Lion, nästa version av OS X. Operativsystemet uppdateras sommaren 2011.

Programbutiken Mac App store lanseras inom 90 dagar för Snow Leopard. Den ska ge användaren möjlighet att köpa, ladda ned, installera och uppdatera mjukvara via sitt Ituneskonto ungefär på samma sätt som IOS-användare gör i dag.

Men det är inte bara ”App Store-tänket” Apple hämtar från sina mobila enheter. Företaget uppger att många av nyheterna i kommande OS X Lion – den åttonde större uppdateringen av operativsystemet – härstammar från framförallt Ipad.

– Lion tar många av de bästa idéerna från Ipad tillbaka till Mac, plus några nya, säger Apples vd, Steve Jobs.

Han nämner bland annat Mission Control som ett exempel. Funktionen visar samtliga öppna program som körs i datorn och kan gruppera fönster efter respektive applikation.

Lion innehåller även en ny samlingsplats för applikationer kallad Launchpad. Den ska samla Exposé, Dashboard och Spaces i en ny lättnavigerad vy. Apple jämför den med hemskärmen i Ipad. Applikationerna går att placera i valfri ordning och lägga i mappar, precis som i Ipad.

Föregående artikelHär är nya Macbook Air
Nästa artikelSaknar ljud med Windows 7
Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här