Hem Fråga experten Kan inte skicka e-post

Kan inte skicka e-post

0

Fråga

 

Jag har e-postprogrammet Thunderbird i min netbook. Hemma på mitt eget trådlösa LAN, kan jag hämta och skicka e-post. Men på Tele2 3G eller på hotell går det inte att sända. Dock går det bra att hämta. Vad för fel gör jag?

Lars Nordgren

 Svar

 

Hemma har du en internetleverantör och när du använder trådlöst eller bor på hotell har du en annan. Det här innebär att du måste använda olika inställningar för att skicka e-post. Du kan inte lika enkelt skicka med det bolag du har hemma när du använder Tele2, och tvärtom.

De flesta leverantörer har nämligen en spärr mot att fritt skicka e-post med deras server när du inte är inloggad på den. Och skälet till detta är givetvis att det inte ska gå att utnyttja systemet för att skicka obehörig skräppost. Att hämta post är däremot tillåtet även om du kommer från en annan leverantör.

Det finns olika grader på dessa spärrar. En del tillåter det inte alls, medan de flesta nöjer sig med att du kan ange en behörighet, eventuellt kompletterat med att du ska använda ett särskilt portnummer för SMTP (Simple Mail Transfer Protocol, protokollet som används för att skicka e-post). Vilket som gäller i ditt fall framgår säkert av informationen från din leverantör av bredbandet hemma.

Prova med att i Thunderbirds kontoinställningar ange att det krävs lösenord för att logga in på SMTP-servern. Det är inställningarna ”Server för utgående e-post (SMTP)” du ska redigera.  Bocka för ”Använd namn och lösenord” och skriv eventuellt in det portnummer som din leverantör meddelat dig (587 är vanligt).

Fungerar inte detta måste du skapa ytterligare ett konto i Thunderbird. Där anger du de inställningar som gäller för Tele2 och så använder du detta konto för att skicka e-post när du är på resande fot.

imagecreate
Föregående artikelSnabbare elnätverk med MSI
Nästa artikelStarta från Revodrive?
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version