Fråga

 

Jag har e-postprogrammet Thunderbird i min netbook. Hemma på mitt eget trådlösa LAN, kan jag hämta och skicka e-post. Men på Tele2 3G eller på hotell går det inte att sända. Dock går det bra att hämta. Vad för fel gör jag?

Lars Nordgren

 Svar

 

Hemma har du en internetleverantör och när du använder trådlöst eller bor på hotell har du en annan. Det här innebär att du måste använda olika inställningar för att skicka e-post. Du kan inte lika enkelt skicka med det bolag du har hemma när du använder Tele2, och tvärtom.

De flesta leverantörer har nämligen en spärr mot att fritt skicka e-post med deras server när du inte är inloggad på den. Och skälet till detta är givetvis att det inte ska gå att utnyttja systemet för att skicka obehörig skräppost. Att hämta post är däremot tillåtet även om du kommer från en annan leverantör.

Det finns olika grader på dessa spärrar. En del tillåter det inte alls, medan de flesta nöjer sig med att du kan ange en behörighet, eventuellt kompletterat med att du ska använda ett särskilt portnummer för SMTP (Simple Mail Transfer Protocol, protokollet som används för att skicka e-post). Vilket som gäller i ditt fall framgår säkert av informationen från din leverantör av bredbandet hemma.

Prova med att i Thunderbirds kontoinställningar ange att det krävs lösenord för att logga in på SMTP-servern. Det är inställningarna ”Server för utgående e-post (SMTP)” du ska redigera.  Bocka för ”Använd namn och lösenord” och skriv eventuellt in det portnummer som din leverantör meddelat dig (587 är vanligt).

Fungerar inte detta måste du skapa ytterligare ett konto i Thunderbird. Där anger du de inställningar som gäller för Tele2 och så använder du detta konto för att skicka e-post när du är på resande fot.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här