Framtidens kommunikation är här och den stavas Lync. Ja, åtminstone om man ska tro Microsoft som lanserar nästa generation Office Communications Server. En lösning som både fungerar i molnet och lokalt.

Lync Server 2010 låter anställda samarbeta med varandra på en mängd olika plan. Plattformen innehåller snabbmeddelanden, videokonferenser och är bland annat integrerad med Outlook, Word, och Sharepoint så att användare kan dela dokument och arbetsytor i realtid. Lync kan även fungera som en ersättare till en traditionell telefonväxel.

Bild 332934

– Vi har jobbat mycket med att du ska kunna konsumera både tjänsterna och produkterna från tre olika skärmar. Från din PC som tidigare, men nu även från webbläsaren och mobiltelefonen, säger Peter Nicks, produktmarknadschef för Lync vid Microsoft i Sverige.

Företaget beskriver Lync som en hybridlösning som fungerar både i molnet och vanliga servrar. Det innebär att kunden kan välja att ha vissa funktioner i molnet och andra lokalt. 

– Man kan tänka sig att man har all videokonferens och chatt i molnet, men en lokal mejlserver, säger Peter Nicks.

Dessutom, säger Nicks, blir det enklare för ett för ett företag att testa nya tjänster. Är man nyfiken på videokonferenslösningen går den att aktivera på en dag utan att företaget behöver sätta upp egna servrar.

Den enskilde användaren kommer att jobba med Lync på flera områden. I datorn fungerar klientmjukvaran ungefär som en företagsversion av Live Messenger. Den innehåller allt från en kontaktlista med profilbilder och personliga statusuppdateringar, till en närvaroindikator som går att koppla till respektive persons Outlookkalender. Användaren kan även kommunicera med externa företagskontakter, vänner och familjen genom att ansluta mot Windows Live Messenger eller Yahoo Messenger. Företag kan även tillåta samtal med Lync-klienter utanför den egna organisationen. Antingen generellt eller genom att godkända specifika samarbetspartners.

Förutom det Live Messenger-liknande programmet är Lync integrerat med den senaste versionen av Office. Både för PC och Mac. Det gör att man snabbt kan byta mellan olika kommunikationsformer. Användare kan bland annat gå från en konversation över snabbmeddelanden, till videosamtal eller en delad arbetsyta i exempelvis Word på några klick. Och integrationen med Outlook innebär att användaren kan starta ett webbmöte direkt från programmet eller svara på ett mejl med ett snabbmeddelande. För att mottagaren ska förstå sammanhanget visas rubriken på mejlet i Lyncfönstret som uppenbarar sig.

Den 1 december lanserades första delen av Lync. Men det är först under 2011, när Microsoft Office 365 släpps på marknaden, som Lync blir den hybridlösning Microsoft lyfter fram som en av de stora fördelarna med systemet.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här