Efter månader av rykten och spekulationer har Apple nu avslöjat att Iphone 5 blir lättare, tunnare och snabbare. Överraskningarna var inte många när den nya telefonen presenterades.

Skärmen utökas från tidigare 3,5 till fyra tum med ett nytt bildförhållande (16:9, 1 136 x 640), vilket innebär att telefonen dessutom blir längre.

Skalet är i aluminium och telefonens tjocklek är 7,6 millimeter, med en vikt på 112 gram. I nederkanten syns en ny, mindre dockningskontakt, som dock fortfarande inte klarar EU:s direktiv om USB-laddning utan adapter, och hörlursuttaget, som flyttats från toppen. Men i det stora hela är Iphone 5 ganska lik sina föregångare. Det är på insidan de största skillnaderna finns.

Processorn, som kallas Apple A6 och är baserad på ARM Cortex A15, påstås vara dubbelt så snabb som föregångaren A5. Kameran behåller samma upplösning som tidigare, men får bättre prestanda, och även den framåtvända kameran har förbättrats. W-Fi utökas med stöd för dubbla band och telefonen får också LTE, dock inte med de frekvenser som behövs för full 4G-hastighet i Sverige. Givetvis kör Iphone 5 också den nya version 6 av operativsystemet IOS. Och trots alla förbättringar utlovar Apple bättre batteritid än tidigare.

Ingenting oväntat, alltså, men en klart vassare telefon, som antagligen kan väntas till Sverige mot slutet av september.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här