Fråga

 

Jag har en bärbar dator (HP Folio 9470m med Windows 7 Pro, 16 gigabyte minne) som företaget administrerar. Datorn går otroligt slött trots SSD-hårddisk, men innehåller företagsanpassade program som jag måste ha. Jag kan inte köra beräkningsproram på grund av denna seghet och jag har gett upp kampen och tjafset om en lösning och tänkte helt köra från extern hårddisk, en så kallad walk-around-solution.

Min idé är att starta via USB3 och köra en egen installation av Windows 7 Pro (jag har licens). Jag har dock problem att få Windowsinstallationen att acceptera installation via USB3. Jag har även provat att ta ur SSD-hårddisken, sätta dit min egen, installera och sedan testköra.

När jag därefter kopplar hårddisken till USB3 i stället (och sedan ändrar startordning i Windows) fungerar det inte. Windows vägrar helt enkelt att köra via USB3. Finns det något bra hjälpprogram eller bootmanager som hanterar detta? (Jag kan inte installera något på själva datorn.)

Mikael Åsman

 

Svar

 

De problem du stött på är tyvärr ”by design”, som det heter. Windows 7 går inte lagligt att köra från en extern enhet därför att Microsoft vill ha det så. Windows gör skillnad på fasta och flyttbara diskar och operativsystemet är konstruerat för att inte kunna köras från flyttbara.

Det enda Microsoft-operativsystem som har stöd för att köras från en extern enhet är Windows 8 Enterprise (endast tillgängligt för företag), där det finns en funktion som heter Windows To Go som gör just detta.

Det finns en massa tricks på nätet som påstås kunna gå runt problemet, men ingenting som jag har kunnat verifiera att det faktiskt fungerar. Här finns dock ett tips om att installera i en virtuell maskin:

www.vistax64.com/tutorials/204022-vista-installed-usb-hard-drive.html

Om det fungerar borde det gå lika bra med Windows 7. Annars har jag nog ingen annan lösning åt dig än att byta hårddisk i datorn varje gång du behöver använda ditt eget operativsystem i stället för företagets. Alla läsare som har ett bättre svar är hjärtligt välkomna!

Föregående artikelDatormagazin nr 14, 2013
Nästa artikelByte till SSD
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här