I butik 3 december 2015

Tester
Corsair RM750X 750 w
Vi bekantar oss med RMX, ett stabilt nätaggregat utan digital övervakning och med lågt pris.

Huawei Honor 7
Huawei fokuserar på övre mellanklassen med Honor 7, som ska erbjuda premiumdesign utan premiumpris.

Samsung 950 Pro 256 GB
Samsungs nya SSD lämnar SATA i backspegeln och satsar på PCI Express och NVME i ett ultrakompakt format.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus
Samsung skippar Note-serien och fokuserar på Galaxy S6 Edge modellen större för den nordiska marknaden.

Adobe Premiere Elements 14
Det var på tiden – Premiere Elements får stöd för 4k UHD-video.

Samsung Galaxy Tab S2
Samsungs nya platta imponerar, men tyvärr finns här tråkiga kompromisser.

Sony Xperia Z5 Compact
Den kompakta varianten av Sonys flaggskeppstelefon imponerar återigen.

Jämförande test
Prisvärda och snabba grafikkort
Vinterhalvåret är ett ypperligt tillfälle att investera i ett nytt grafikkort och vänta ut de kalla månaderna framför datorskärmen. Läs testet av sju vassa grafikkort för mellan 3 300 och 3 700 kronor som inte snålar på prestanda.

Mjukvara
AMD VR-satsar med Liquidvr
Virtuell verklighet ser ut att slå igenom på allvar under 2016, och AMD:s vapen i kampen om VR-marknaden är utvecklarverktyg som ska få upplevelsen att fungera extra bra på företagets hårdvara.

Detta är nytt i Virtualbox 5.0
Virtualbox är ett av de mest använda programmen för virtualisering. Nyligen släpptes programmet i version 5.0, och vi ska i denna artikel titta på vad som är nytt i denna utgåva.

Testa Windows 10 virtuellt
Windows 10 har dragit fram som en stormvind och ett mycket stort antal användare har redan tagit vara på gratischansen att uppgradera. De som tvekar kan enkelt testa, utan besvär eller kostnad.

Windows nya pakethanterare
Linux har ett flertal och OS X har länge haft en inofficiell. Det handlar om pakethanterare, och äntligen har Windows fått en officiell. Frågan är om den lever upp till förväntningarna och är användbar.

Säker lösenordshantering med länkar
Det finns många tillfällen då en webbtjänst vill ge en användare en unik länk som bara är giltig inom vissa ramar. Det kan till exempel gälla nedladdning av en musikfil du köpt, där filen bara ska kunna laddas ner ett visst antal gånger inom en viss tid, eller återställning av lösenord, när en engångslänk skickas ut via e-post. HMAC är en utmärkt lösning för dessa fall.

Brandväggar på Android
Med den här appen har du total kontroll över datatrafiken i din telefon och det för varje enskild app! Kom ihåg att utgående trafik är viktigare att kontrollera än ingående, vilket du enkelt kan göra med den här.

Automatiserad problemlösning
Algoritmer har tagit över mycket av finansmarknadens handel med värdepapper. Men AI-tekniken påverkar mer än så. Det utvecklas program som förbättrar sig själva och löser problem, inspirerat av evolutionen.

Opencv – fri bildanalys för alla
Bildanalys är en avancerad och komplex vetenskap, men samtidigt mycket spännande. Tekniken kan användas för en rad olika ändamål. Här får du ett par praktiska exempel och tips om ett fritt bibliotek.

Microsoft breddar sig med LLVM
Den LLVM-baserade kompilatorn är ett intressant utspel, det blir enklare att programmera för flera plattformar. Fast det handlar också om appar och webbläsaren Edge, som ska kunna dra nytta av andras tillägg.

Hårdvara
Datormagazins stora komponentguide
Så här vid årets slut börjar det bli dags att summera olika delar av vår teknikvardag, och för dig som är sugen på att bygga nytt eller uppgradera ditt befintliga datorsystem är vår stora komponentguide guld värd. På dessa tretton sidor går vi igenom allt från processor till moderkort, grafikkort, internminne, nätaggregat och chassin som har imponerat på oss under året som har gått. Väl bekomme!

3D Xpoint – superminnet är nära
En ny minnesteknik från Intel och Micron revolutionerar utvecklingen på ett mer omfattande vis än vi någonsin skådat. Och till skillnad från många andra exotiska minnestekniker du kunnat läsa om är detta inte något som kommer att långsamt sjuda i labbmiljöer utan att någonsin tillämpas i praktiken. Vi förklarar varför 3D Xpoint är lovande.

Linux
Test av Bodhi Linux 3.1
Är Bodhi Linux möjligen den nya stjärnan på Linuxhimlen? Bodhi Linux är lite av en udda fågel. Att det bygger på Ubuntu är förvisso inte direkt unikt, vad som är ovanligt är istället den skrivbordsmiljö som används.

Test av Zorin OS 10
Zorin OS 10 beskrivs som ett operativsystem för dem som inte är vana vid Linuxbaserade operativsystem och som tidigare mest använt Windows. I distributionen finns därför program som motsvarar dem som ofta återfinns i ett Windowssystem och det finns även möjligheter att köra Windowsprogram.

Alltid i Datormagazin
Redaktion och ledare
Åsikt
Nyheter
DMZ-riggen
Resurser på webben
Nytt hos sökmotorerna
Kodnytt
Linuxnyheter
Linuxexperten
Gratis fullversion
Windowsexperten
Programtips
Prylar
Krönika
.End

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.