I butik 10 november 2015

Tester
AMD Radeon R9 Nano
AMD har klämt in råprestanda från storebror R9 Fury i ett minimalt grafikkort. Resultatet imponerar, och kostar.

Benq XL2420G
Om du vill komma åt synkroniserad bilduppdatering i skärm modellen mindre har Benq produkten för dig.

Mad Catz FREQ 9
Mad Catz introducerar ett par hörlurar som täcker in en hel del plattformar.

Razer Naga Epic Chroma
En spelmus med en galax av knappar och konfiguration för belysning.

Photoshop Elements 14
En ny version av konsumentprogrammet för hobbyfotografer.

Apple Iphone 6S Plus
Apple har finslipat sin jättetelefon, och den senaste versionen bjuder på en funktion som lovar stordåd inför framtiden.

Motorola Moto G 3
Den senaste budgettelefonen från Motorola ger mycket gott för lite pengar.

Jämförande test
De vassaste moderkorten
Intels senaste plattform Z170 är här och med den följer bland annat stöd för DDR4-minnen. Vi har satt tänderna i en uppsättning av de bästa moderkorten för plattformen för att avgöra vilken produkt som är det bästa köpet.

Mjukvara
Uppgradera till Windows 10?
När ett nytt operativsystem lanseras förväntas alla uppgradera. Lite på samma sätt som vid uppdatering av drivrutiner till exempelvis grafikkort. Det är inte alla som funderar djupare över vad det innebär, utan stöd för nyare standarder och fräschare gränssnitt avgör. Frågan är - bör du uppgradera?

Hårdvaran och Windows 10
Tre datorer med olika prestanda möter tre versioner av Windows. Fokus ligger på hur de presterar med de olika systemen. Vi försöker hitta en röd tråd som underlättar när du ska välja vilket operativsystem du bör köra på din hårdvara.

Rapport från Samsung SSD Summit
Som en av världens största SSD-tillverkare nöjer sig Samsung inte med exponering på de stora internationella teknikmässorna - de allra största nyheterna visas på hemmaplan, på Samsungs egen mässa i Sydkoreas huvudstad Seoul. Datormagazin var på plats för att ta tempen på vad som blir nästa stora steg för teknikjätten.

Windows 10 på en Raspberry Pi
Dags att skrota den stora brummande strömslukande datorn under skrivbordet och ersätta den med en Raspberry Pi? Om man nu kan köra Windows 10 på denna lilla billiga minidator finns det väl ingen anledning att investera tusentals kronor i en stor och klumpig stationär dator? Nja, inte riktigt, Windows 10 för Raspberry Pi är inte som Windows 10 för skrivbordsdatorer. Så här fungerar det.

Resereportage: Teknik och kinaresa
I september månad reste redaktör Eklöv genom Kina, Mittens rike, under tre veckor. Självklart spelade tekniken en roll i att få ut det mesta möjliga av reseupplevelsen, och dess roll visade sig vara både väntad och oväntad.

Bygg snygga mobilappar
Historiskt har det närmast varit bortkastad tid att lära sig skriva applikationer för mobiltelefoner. När de första tredjepartsapplikationerna började dyka upp för dryga tio år sedan var Symbian och Windows Mobile två dominerande spelare. Det fanns applikationsbutiker, men de var fortfarande svårtillgängliga för mindre utvecklare och verktygen var knappt värda att nämnas. Numera är situationen en annan.

Apples treenighet fräschas upp
Apples årliga uppfräschning av sina operativsystem har blivit ett säkert hösttecken. I år har dessutom Watch OS tillkommit. Här presenterar vi nyheterna i IOS 9, OS X El Capitan och Watch OS 2.

Utveckla i molnet med Cloud9
Det är inte bara lagringstjänster som erbjuds via molnet, utan även mycket annat. Ett exempel är Cloud9, en webbtjänst som fungerar som en utvecklingsmiljö för programmerare. Så här kommer du igång.

Hårdvara
Optimera Windows med SSD
Kombinationen en SSD plus en eller flera traditionella hårddiskar är inte ovanlig, särskilt inte i stationära datorer. Hur uppsättningen bäst utnyttjas för optimala Windowsprestanda kan diskuteras. Det är inte helt trivialt, men här kommer några smarta tips.

Ta Sakernas internet till hemmet
Med Mysensors kan du enkelt bygga egna enheter som mäter olika värden och kommunicerar dem via internet. Allt som krävs är en Raspberry Pi med Domoticz som tillsammans agerar kontrollenhet i vårt moderna hem.

Linux
Live-uppdatering av Linuxkärnan
Linuxkärnan har efter många diskussioner fått stöd för live-uppdatering. På så sätt kan kärnan uppdateras utan att servern eller datorn behöver utföra en omstart. Här kan du läsa om två alternativa lösningar.

Ett spännande kaos
Kaos är ett öppet och fritt operativsystem som till skillnad från många av konkurrenterna inte bygger på någon annan distribution. Utvecklarna går till stor del sin egen väg. Grundtanken är att skapa ett stabilt system i utvecklingens framkant, ett så perfekt operativsystem som möjligt.

Alltid i Datormagazin
Redaktion och ledare
Åsikt
Nyheter
DMZ-riggen
Resurser på webben
Nytt hos sökmotorerna
Kodnytt
Linuxnyheter
Linuxexperten
Gratis fullversion
Windowsexperten
Programtips
Prylar
Krönika
.End

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.