En del nyheter gör denna version intressant. Främst då stödet för molntjänster som Dropbox. Det komplementet, tillsammans med övriga funktioner, skapar ett solitt program för säkerhetskopiering.

Namnet antyder att det handlar om säkerhetskopiering av datorn där programmet huserar. Den prisuppgift som anges gäller också för en dator, dock finns det andra licensmodeller. För det mindre kontoret, eller för den delen det mer datorutrustade hemmet, kan du till exempel köpa en licens giltig för flera maskiner.

Frågan är då vad du får för pengarna. Likaså vilka som borde vara den största och mest lämpade målgruppen. Frågor som faktiskt är ganska lätta att besvara i detta fall.

Det som önskas

Först av allt noteras stöd för fullständiga, inkrementella och differentiella säkerhetskopior. Lite som sig bör hos ett program med denna inriktning. Det som däremot sticker ut en smula är stöd även för kompletta avbilder. Du får också en funktion för återställning av avbilder, även till annan hårdvara. Sistnämnda är ett extra plus, till exempel om systemdisken ger upp. Fast det gäller då att du har skapat din startbara återställningsskiva inifrån programmet.

De med andra behov kan istället markera grupper av kataloger, enskilda kataloger eller filer för säkerhetskopiering. Det är inget måste att arbeta övergripande. På detta sätt är programmet komplett.

Du kan också välja att kryptera säkerhetskopiorna. Lite extra intressant i dessa tider av molntjänster. Och apropå sistnämnda finns stöd för tjänster som Dropbox, Onedrive, Onedrive for Business, Google Drive, Idrivesync, Skydrive och Safesync. Bra, eftersom det molnutrymme som ingår är väl snålt (två gigabyte). Ett molnstöd som fungerade utan problem med de två tjänster som användes vid utvärderingen. Självfallet kan du även använda andra målenheter – lokala, externa och nätverksenheter.
Något annat som uppskattas är möjlighet till realtidsrapporter och notifiering via e-post. Detta tillsammans med en ganska avancerad schemaläggningsfunktion underlättar. Faktiskt kan du installera, konfigurera och sedan närmast glömma bort programmet.

Efter den första körningen, något som alltid tar tid, arbetar programmet snabbt och utan att det märks av. Förklaringen är att du sedan använder inkrementell kopiering, du behöver alltså inte kopiera allt varje gång.

Som sig bör utvärderades även återställning av såväl avbilder som enskilda filer. Förstnämnda återställdes dock inte till en annan hårddisk, utan till samma. Enskilda filer plockades fram och återställdes. Båda delar fungerade som önskat.

Enkelt och smidigt

Programmet är enkelt att installera och konfigurera. De guider som används för detta är användarvänliga och funktionerna är bra förklarade. På så sätt finns det inget att vara rädd för, utan programmet passar i det närmaste alla. De med lite datorvana har konfigurerat de första kopieringsjobben inom ett par minuter.

Där har ni styrkan med mjukvaran, att den lyckas kombinera de önskvärda funktionerna med användarvänlighet. Samtidigt finns dokumentation och bland annat videoguider. Det ska alltså en hel del till för att du eventuellt ska köra fast. Skulle du ändå göra det ingår support via e-post och chatt. Och här blev vi besvikna, för när det gäller ett kommersiellt program förväntar vi oss även att det ingår telefonsupport.

Samtidigt är detta program inte så ”användarvänligt” att mer avancerade användare blir frustrerade. Du når även mer avancerade inställningsmöjligheter. Dessa är vare sig blockerade eller undangömda. Lite befriande, för nästan alla miljöer ser olika ut. En del vill till exempel använda ett eget NAS som målenhet, andra en FTP-server.

Det blir alltså höga poäng av denna anledning. För vi är inte helt bortskämda med säkerhetskopieringsprogram som lyckas med denna balansakt. De riktigt användarvänliga programmen attraherar sällan mer avancerade användare, och tvärtom. Därför är vi inte blyga utan ger programmet en utmärkelse.

Låter detta lockande behöver du inte köpa programmet det första du gör, utan det finns en utvärderingsversion. Efter att den har installerats har du 15 dagar på dig att utvärdera mjukvaran.

Av Henrik Kalling
Test: Novabackup PC 17.5
5 / 6 Betyg
För
All önskvärd funktionalitet. Bra gränssnitt. Belastar inte datorn påtagligt.
Emot
Det ingår inte telefonsupport. Bara två gigabyte molnutrymme ingår.
Rekommenderas till
Något för de som behöver ett program för säkerhetskopiering av den lokala datorn.

Tillverkare: Novastor, www.novabackup.com – Cirkapris: 495 kr inkl. moms, 396 kr exkl. moms – Systemkrav: Windows 10/8.1/8/7 SP 1/Vista SP 2/XP SP3/Server – Hårdvarukrav: Pentium 4 eller bättre, en gigabyte internminne eller mer, tre gigabyte ledigt hårddiskutrymme (full installation upptar cirka 300 megabyte)

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här