Fråga

Min dator kör Windows 7 med Microsoft Security Essentials. Varje dag runt klockan 10 går hårddisken igång och jobbar, man ser inget i Aktivitetshanteraren (på alla processer), det syns ingenting i MSE-körning schemalagd till dagligen 04.00, men jag ser att definitionerna är uppdaterade i dag 10.07.

Det verkar som om MSE laddar definitioner automatiskt och kör därefter och det är omöjligt att styra. Datorn blir slö.

Lars

 

Svar

Det låter som om du har en körning av MSE schemalagd till klockan 04..00? Är datorn igång så dags? Annars utförs den normalt vid ett senare tillfälle .Detta regleras i Schemaläggaren (Kontrollpanelen > Administrationsverktyg), där du kan hitta en aktivitet för säkerhetsprogrammet under Microsoft i vänstra kolumnen.

Det går att ändra en hel del inställningar i själva programmet också, men i Schemaläggaren har du bättre kontroll och kan välja inställningar som passar dig bättre.

Du kan förvänta dig en viss prestandaförsämring när ett säkerhetsprogram söker igenom datorn även om moderna program oftast lyckas minimera märkbar påverkan, exempelvis genom att bara köras när datorn är inaktiv. Men det handlar givetvis om datorns resurser också.

På fliken Inställningar i programmet kan du minska dess processorutnyttjande, vilket borde kunna göra skillnad. Använd menyn vid ”Begränsa processoranvändning under genomsökning till”  för att minska den andel av processorkraften programmet får utnyttja.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

 1. Jag är tveksam om detta verkligen har med MSE att göra. Den bör rimligen inte slöa ner datorn eftersom den fungerar så att den bara använder resurser som är lediga. En viss prestandaförlust får du men bara marginellt.
  Jag skulle hellre tro att det är Windows som skapar en restore punkt vid dessa tillfällen. Då är det mycket data som skall skrivas till din hårddisk och det drar ner prestandan rejält.
  Av någon anledning verkar Windows ha satt detta till att köras dagligen vilket de allra flesta inte behöver.
  Jag hade samma problem tidigare i min Vista och ändrade då till att köra en restorepunkt en gång i månaden (Windows skapar ändå en ny restore punkt varje gång du gör ändringar i din konfigurering och du kan ju även köra den manuellt om du vill)
  Skriv schemaläggaren i sökrutan, gå till Bibliotek för schemaläggaren till vänster och välj mappen Microsoft. Välj sedan mappen Windows och leta upp SystemRestore i listan till vänster och klicka på den.
  Under fliken Utlösare ser du om den är satt att köras varje dag kl 10.00
  Du kan nu ändra på detta så att den körs en gång i veckan, en gång i månaden eller vad du vill. Du kan även förfina genom att gå till fliken Villkor 8men det behöver man normalt inte göra)

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här