Mobil lagring när den är som säkrast, men det kunde gått lite snabbare


Vi lever i en tidsålder där vi för varje dag blir alltmer beroende av vårt digitala data och där detta data sedan senaste decennierna allt som oftast klassas som moderna tidens guld eller olja. Precis som när det kommer till andra högt värderade produkter så har brottsligheten en tendens att nära följa dessa trender och ser vi till bland annat Gartners årliga rapporter så är data den del som har i särklass högst andel kriminella kopplade till sig. Då allt fler dessutom, efter ett antal år som varit mer kopplade till fasta kontorsplatser, återigen får mer mobila tjänster där vi delvis arbetar på resande fot eller från våra hem så ökar även kraven på mer exceptionellt säkra skydd mot vårt mer känsliga data. Det är som Kingston IronKey Vault Privacy 80E spelar en mycket viktig roll då disken är en av de säkraste mobila lösningar som erbjuds på den privata marknaden.
SATA baserad SSD
Modellen som finns i kapacitet från 480 till 1 920 gigabyte påminner om en traditionell bärbar disk och mäter 122,5 x 84,2 x 18,5 millimeter med en vikt av knappa 285 gram. Enheten är tillverkad i ett chassi med en kombination av zink och plast där Kingston använder sina klassiska blåa och svarta färger. Det finns inga uppgifter om huruvida enheten har någon form av IP klassning vilket vi gärna sett på en mobil enhet. Men vi skulle gissa på att så inte är fallet. Däremot så medföljer en liten, och faktiskt ganska snygg, neopren baserad skyddsväska som troligen är tänkt att ta hand om mindre mängder fukt och även skydda enheten när vi har den i väskan.


I den övre sidan av disken så finner vi anslutningen vilken består av en USB-C kontakt och disken har sin grund i en USB3.1 Gen1 anslutning vilken har en maximal överföringskapacitet på fem gigabit per sekund så redan här kan vi ana att det inte handlar om en formel 1 lösning sett till hastighet. För dig som använder en dator där bara klassiska Typ-A anslutningar finns så skickar Kingston även med en separat kabel för respektive gränssnitt.
Ser vi till framsidan så finner vi en färgbaserad tryckkänslig skärm vilken används för att ställa in lösenord, aktivera olika funktioner som skrivskydda disken eller så klart låsa upp enheten för åtkomst till våra filer, mer om detta nedan.
När vi öppnar upp enheten så finner vi på insidan en 2,5 tums Kingston SATA baserad SSD och utan att denna är namngiven så påminner disken om företagets A400 modell. En enhet som funnits med ett antal år men som erbjuder en jämn prestanda och hög stabilitet. Förutom disken så rymmer chassit även ett separat mindre kontrollerkort där vi bland annat hittar styrningen för just skärmen samt hårvarubaserade chip for enhetens krypteringsmotor. Modellen använder Microns QLC flash men saknar DRAM baserat minne för acceleration vilket är ytterligare en indikation på att det inte är prestandan som ligger i fokus.


Som ett extra skydd för disken så är dess firmware skyddat mot såväl Brute Force attacker som BadUSB program via en digital signering som minimerar risken för skador och intrång på rootnivå.
En digital tank
Just säkerhet är diskens stora styrka och modellen är förkonfigurerad att krypto raderas i det fall som antingen ett admin-, eller användarlösenord har angetts felaktigt 15 gånger. Detta är så klart en oåterkallelig åtgärd så det gäller att komma ihåg de lösenord som används. Modellen är dessutom FIPS197 certifierad med 256 bitars XTS-AES kryptering genom att använda en dedikerad säker CC EAL5+ processor. Den senare är kopplat mot den tryckkänsliga panelen där vi kan använda en kombination av pinkod och en lösenordsfras på mellan 6 och 64 alfanumeriska tecken. Detta gör enheten till något av en digital tank då den är en av de säkraste modellerna på marknaden och tack vare att enheten finns i upp till två terabytes lagring så är det den perfekta lagringsplatsen för alla som jobbar med känsliga data.


Men precis som en när det kommer till en tank så är inte hastigheten lika imponerade som säkerheten. Som nämnts ovan så använder disken i grunden ett SATA gränssnitt vilket begränsar den teoretisk hastigheten. Denna påverkas sedan i sin tur av de extra säkerhetsfunktionerna vilket gör att diskens topprestanda ligger på runt 250 megabyte per sekund vid både läs- och skrivaktiviteter vilket så långt är en bra bit från toppresterande externa diskar. Men samtidigt så presterar disken en bra bit över en snittbaserad mekanisk diskar och prestandan är oförskämt jämn vilket ändå gör att disken blir mycket intressant.


Ett stort plus med IronKey Vault Privacy 80ES är att Kingston valt att utnyttja sin tryckskärm på rätt sätt och vi får ett mycket lättanvänt gränssnitt där vi kan hantera allt från tidsinställningar för automatisk låsning av enheten till att ställa in regler för lösenord eller aktivera ett skrivskyddad läge. Vi kan även använda ett dubbelt läge med en admin-, och en användarkod vilket är den lämpligaste uppsättningen för företag.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
- Cirkapris: 3 749 kr inkl. moms, 2 999 kr exkl. moms
- Mått: 122,5 x 84,2 x 18,5 mm
- Kapacitet: 480 GB
- Säkerhet: FIPS 197 med XTS-AES 256-bit hårdvarukryptering
- Anslutning: USB-A/USB-C 3.1 Gen1
- Högsta prestanda (läs/skriv): 250 / 250 MB/s