Den nya minnestekniken 3D Xpoint från Intel som ska kunna ersätta flashminne lanseras i en konsumentversion med minnescachefunktion.

Intel har tidigare officiellt lanserat sin första Optane-produkt baserad på minnestekniken 3D Xpoint, SSD DC P4800X, en företagsenhet med högt pris och hög kapacitet avsedd för servrar. Nu kommer också en variant av 3D Xpoint-minne till konsumentmarknaden i form av Intel Optane Memory, en M.2 NVMe-SSD med liten lagringskapacitet avsedd att användas som cache-enhet främst för system som använder en mekanisk hårddisk för primär lagring.

Intel Optane Memory SSD använder en eller två enkelsidiga 3D Xpoint-kretsar för att tillhandahålla kapaciteter på 16 eller 32 gigabyte. Kontrollenheten har kunnat göras liten genom att den endast stöder två PCIe 3.0-banor och inte har något externt DRAM-gränssnitt. Detta innebär att kortet bara kan användas i M.2 typ B- och M-platser och inte fungerar i en M.2 kortplats för SATA-anslutning.

Minneskapaciteten begränsar kortets användbarhet som traditionell SSD, i stället avser Intel att enheten ska användas med cachefunktionerna i deras Rapid Storage Technology-drivrutiner, som kom med Smart Response Technology 2011. Grunderna i Optane Memorys cachning är i princip desamma, men under huven har Intel fixat algoritmer som bättre passar 3D Xpoint-minnets prestanda- och flexibilitetsfördelar jämfört med flashminne.

För att kunna utnyttja det nya cacheminnet måste datorn vara utrustad med minst sjunde generationens Kaby Lake-processor och ett chipset i 200-serien. Enheterna släpps 24 april med priser på 44 respektive 77 dollar, vilket borde motsvara ungefär 500 och 800 kronor.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här