Samsung gör ett nytt försök och har nu presenterat uppföljaren till förra årets flopp – Galaxy Note 8 är här och är rejält utrustad.

Nu är Galaxy Note 8 officiellt lanserad och naturligtvis har Samsung varit angelägna om att släcka kontroversen kring förra årets Galaxy Note 7. Så en sak kan vi nog vara säkra på – att batteriet varken kommer att brinna eller explodera. Ett batteri som för övrigt är på 3 300 milliamperetimmar, med stöd för både snabbladdning via USB-C och trådlös laddning.

Den nya stortelefonen innehåller få överraskningar. Den är utrustad med en 6,3-tums Amoled-skärm med QHD-upplösning (2 160 x 1 440 bildpunkter) och ett bildförhållande på 18,5: 9. Skärmen fungerar förstås med Samsungs nya och förbättrade S Pen som stöder en finare spets och bättre tryckkänslighet .

S Pen levereras också med den nya funktionen Screen Off Memo som låter användaren klottra på skärmen medan den är avstängd, medan Live Message ger möjlighet att rita animerade bilder och enkelt göra om dem till GIF-format.

Snyggt metall- och glaschassi

Galaxy Note 8 har ungefär samma metall- och glaschassi som först sågs på Galaxy S8. Det har också samma IP68-resistens mot vatten och damm, och både fingeravtryckssensor och irisskanner för att låsa upp enheten. Telefonens mått är 163 x 75 x 8,6 millimeter.

Under huven finns Samsungs egentillverkade tionanometers åttakärniga (4 x 2,3 gigahertz och 4 x 1,7 gigahertz) Exynos 8895-processor, som kompletteras med sex gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte lagringsminne (LPDDR4). Det senare kan utökas upp till 256 gigabyte via den inbyggda microSD-platsen.

För mer avancerade fotograferingar är Samsung Galaxy Note 8 utrustad med Live Focus, vilket innebär att användaren kan kontrollera djupet i bilden genom att tillåta justering av bokeh-effekten.

Kameramässigt finns det en dubbel tolvmegapixelsensor på baksidan av telefonen, med optisk bildstabilisering på både vidvinkelobjektivet och teleobjektivet. På framsidan sitter en åttamegapixelkamera som erbjuder både bildstabilisering och optisk zoom.

För mer avancerade fotograferingar är Samsung Galaxy Note 8 utrustad med Live Focus, vilket innebär att användaren kan kontrollera djupet i bilden genom att tillåta justering av bokeh-effekten och ändra skärpedjupet i efterhand. Med hjälp av Dual Capture-läget tas två bilder samtidigt, så att det alltid går att spara en närbild och även en bild som visar hela bakgrunden.

Skeppas i två färger – svart och guld

Trots den senaste lanseringen av Android Oreo, kör Galaxy Note 8 Android 7.0 Nougat med Samsungs vanliga påbyggda användargränssnitt. Förmodligen kan köparna dock påräkna en uppgradering till 8.0 så småningom. Föga överraskande är också Samsungs egen personliga assistent Bixby inkluderad, liksom stöd för DeX, vilket betyder att när Galaxy Note 8 är dockad kan den erbjuda en stationärdatorupplevelse. Dockningsstationen ingår vid förbeställning.

Vid lanseringen kommer Galaxy Note 8 att finnas tillgänglig i färgerna svart och guld. Det ryktas att två ytterligare färger, grått och blått, kommer att bli tillgängliga senare. Försäljningen i Sverige startar den 15 september. Priset blir 10 000 kronor och förbeställningar kan göras redan nu. Versioner med dubbla SIM-platser kommer också att finnas tillgängliga på den nordiska marknaden.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här