HTC U11 är det taiwanesiska företagets svar på Samsung Galaxy S8, och den är inte lik någon tidigare telefon.

HTC har just lanserat en av de mest ovanliga smarta telefoner vi någonsin har sett. Den är utformad för att användarna ska klämma på den, en ny typ av interaktion som HTC ambitiöst hoppas kommer att stanna och hitta sin plats tillsammans med musen och pekskärmen.

Klämbar ram

U11 har ett antal sensorer inbäddade i den nedre halvan av sin metallram. Genom att trycka på dem med tummen och fingrarna kan du utföra alla möjliga olika typer av uppgifter, inklusive att starta en app, ta en bild och spela in ljud. Företaget kallar funktionen Edge Sense och tanken är att göra det enklare att manövrera telefonen med en hand.

De klämbara delarna av ramen ger haptisk återkoppling för att försäkra dig om att du trycker på rätt ställen och du kan också aktivera visuella effekter på skärmen för ökad sinnesfrid. Klämkänsligheten kan också ändras och HTC säger att intelligenta algoritmer kommer att upptäcka och ignorera ”falsktryck” som utlöses exempelvis i fickan.

En av de saker Edge Sense kan användas till är att starta Google Assistant från låsskärmen. HTC tror, antagligen med rätta, att många tycker det är lite pinsamt att säga ”OK Google” till sin telefon offentligt och att ett mer subtilt alternativ kan vara av intresse. HTC har också inkluderat sin egen röstassistent, Sense Companion, på U11 och så småningom kommer också Amazons Alexa.

Rejält ljud

U11 ser bra ut, med en symmetrisk formgivning och fram- och baksida som består av flera lager 3D-kurvat glas. 5,5-tumsskärmen är skyddad av Corning Gorilla Glass 5 och telefonen är vattenavstötande enligt IP67-klassificeringen.

Upplösningen är 2 560 x 1 440 bildpunkter och på insidan sitter en 64-bits åttakärnig Snapdragon 835-processor, fyra gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte lagringsminne. En microSD-plats erbjuder upp till två terabyte extra lagringsutrymme och batteriets kapacitet är på 3 000 milliamperetimmar.

Telefonen är laddad med Android 7.1 och är på kamerasidan försedd med en 12-megapixel bakre kamera och en 16-megapixel framåtvänd kamera. Framåtriktade Boomsound-högtalare ska enligt företaget ge det högsta och mest kraftfulla ljudet hittills på någon telefon.

HTC U11 kommer att finnas i färgerna Amazing Silver och Brilliant Black på den svenska marknaden från första juni till ett rekommenderat cirkapris på 7 500 kronor inklusive moms.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här